Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért húzza a baba a saját haját?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 6.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabák sokféleképpen kommunikálnak, mielőtt elkezdenének beszélni. Ha a pici a saját haját húzkodja, azzal is üzenetet közvetít a szülőnek.

Dr. Charisma Garcia gyermekorvos elmondta a Romper.com portálnak, hogy a babák számára a hajuk húzogatása egyfajta önmegnyugtatás. Vagy egyszerűen csak rájöttek: "Hé, haj van a fejemen!".
Miért húzza a baba a saját haját? (Fotó: Getty Images)
A szakértő szerint a gyerekeknek érdekes önmagukat megnyugtató módszereik vannak, és nem szokatlan tőlük a hajhúzás, a fülük rángatása, a körömrágás, de néha a fejüket is odaütögetik valamihez. "Természetes, hogy kíváncsiak és meg szeretnék ismerni a növekvő testüket. Lehet, hogy először veszik észre, hogy van hajuk, vagy éppen megismerik, hogyan használják felfedezésre a kis kezeiket. A babák szeretik a különböző érzeteket és textúrákat, és a haj érzete is csábító lehet a számukra" - magyarázta a portálnak Garcia.
Dr. Jen Trachtenberg is egyetért ezzel, szerinte is gyakran fogják meg és játszanak a hajukkal a babák, amikor elkezdik felfedezni a környezetüket, amit el tudnak érni a kezükkel. Amikor valami más kelti fel a figyelmüket, ez eltűnik. "Néhány babánál folytatódhat, és az önmegnyugtatás egy módjává válhat, különösen akkor, ha a baba túl fáradt, ideges, éhes vagy unatkozik" - mondta.
A Babies.co portál megjegyzi, hogy ha egy 12 hónaposnál fiatalabb baba húzza a haját, az a stressz jele is lehet. Általában azt jelenti, hogy a baba ideges, fáradt vagy ingerült valami miatt, és a hajhúzással próbálja megnyugtatni magát és úgy érezni, hogy ura a körülötte zajló helyzetnek.
Azt is érdemes figyelembe venni, mikor történik a hajhúzás a babánál. A szakértők egyetértenek abban, hogy ha röviddel elalvás előtt, az a fáradtság jele. Erre az egyik megoldást az jelenti, ha korábban fektetik le a babát. Ha akkor húzza a haját, amikor feldúlt, ez valószínűleg reakció a stresszre vagy a szorongásra - ilyenkor sok ölelésre és megnyugtatásra van szüksége.
Garcia szerint olyan jeleket kell ilyenkor keresni, amelyek azt jelenthetik, hogy a baba stresszes, kimerült, túl sok inger érte. "Ha nyűgösek, zavartak, vagy a kedvenc játékuk iránt sem érdeklődnek, több alvásidőre lehet szükségük. Ebben segíthet a napirend, a babák szeretik a strukturált menetrendet. A napirend megnyugvást, kiszámíthatóságot, kényelmet adhat. A napirend nem csak a szülőnek előnyös, hanem segít megismerni a kicsiknek, mire számítsanak, és csökkenti a stresszt, ami önmegnyugtató magatartást kívánna meg" - fogalmazott.
Ha a baba szokta húzkodni a haját, érdemes megfigyelni, látható-e ebben valamilyen minta, például hogy mikor teszi ezt, milyen szituációban. Ez hasznos lehet akkor is, ha esetleg valamiért beszámolnánk erről a gyerekorvosnak.
Amennyiben azt vesszük észre, hogy a haj húzogatása, tépkedése miatt a babának jelentős mennyiségű haja hiányzik, illetve ha aggasztónak találjuk ezt a szokást, javasolt felkeresni a gyermekorvost.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák