Baba

Miért hullik a babák haja?

Ha a baba dús hajjal született, még akkor is előfordulhat, hogy fél év múlva kopasz foltocskákat találsz a fején. Miért hullik a kicsi haja, és ez normális dolog?
2020. November 13.
Miért lehetnek kopasz foltok a baba hajában? (Fotó: Getty Images)

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics (AAP)) szerint szinte minden babának hullik valamennyire a haja, és ez teljesen normális dolog. Ezt Dr. Jennifer Trachtenberg, gyermekorvos, az AAP szóvivője is megerősítette, és hozzátette, hogy a csecsemőkori hajhullás gyakori és normális, különösen az elő hónapokban jellemző. “A haj, amivel a baba született, teljesen is kihullhat, de van, hogy csak egy adott területen” – mondta el a Romper.com-nak.

A portálnak Alison Mitzner gyermekorvos elmagyarázta a hajhullás különböző okait. Az első ezek közül a hormonok. Elmondása szerint a hajhagymának különböző fázisai vannak, beleértve a pihenő és növekvő fázist. Születéskor a babánál a hormoncsökkenés miatt pihenő fázisba kerülnek a hajhagymák, ami hajhullást okoz. De a hajszálak visszanőnek, gyakran már nem sokkal azután, hogy kihullottak.

Egy másik ok, a baba pozíciója. “Némi hajhullást okozhat az is, hogy a baba a hátán alszik” – mondta Mitzner. Szembetűnőek lehetnek ilyenkor a kopasz foltok a fej hátsó részén, amin a baba fekszik, és ami hozzádörzsölődik a kiságy matracához. Természetesen a bölcsőhalál kockázatának csökkentése miatt fontos, hogy a baba a hátán aludjon, ezért a kopasz foltok miatt se tegyék le a kicsit máshogy aludni.

A baba hajhullásának hátterében állhat a koszmó is. Mitzner szerint, amikor a szülő megpróbálja kezelni a koszmót, eltávolítani a lerakódást, attól is hullhat valamennyire a baba haja.

A baba hajhullása általában teljesen normális jelenség, és nem kell miatta aggódni. Mitzner azonban arra felhívta a figyelmet, hogy ha hat hónap után is tartós vagy teljes a hajhullás, akkor beszélni kell a gyermekorvossal, mert ilyen esetben táplálkozási vagy egészségügyi probléma is állhat a háttérben.