Baba

Miért homorítanak a babák, ha idegesek?

Meglepő lehet a baba feszes, kicsavarodott, homorítós tartása, amikor ideges, amivel egy kimondottan hangos sírás is együtt jár. Miért csinálja ezt?
2020. Január 27.
Miért homorítanak a babák, ha idegesek? (Fotó: iStock)

Ha a babádat már láttad így, akkor tudod, hogy miután felvette a jellegzetes pózt, üvölteni fog, és abba sem akarja hagyni, amitől csak te is feszült leszel. Megkezdődik egy hatalmi harc anya és baba között. – Nincs túl sok eszköze egy ekkora gyermeknek arra, hogy kifejezze az indulatát, feszültségét. Az egyik ilyen jelzőrendszer, amivel mégis képesek rá, a mérges sírás, és ez együtt járhat a jellegzetes, homorító háttartással. A babák ugyanis hajlamosak arra, hogy az összes izmukat megpróbálják a problémájuk megoldására, a figyelem felkeltése miatt egy helyre fókuszálni, és a hátuk egy elég nagy terület ahhoz, tele izmokkal, hogy meg tudják feszíteni azt mérgükben – magyarázta Dr. Jarret Patton, gyermekorvos.

Miért csinálja ezt a kicsi?

Ezt a baba csinálhatja számtalan okból: lehet, hogy rájött, hogy nem szereti az autós ülést, és ezt kifejezésre szeretné juttatni, vagy zavarja, hogy egy másik ember a rokonlátogatás során kiveszi a kezedből, és így nem láthat téged. De van erre még ezer másik magyarázat. A lényeg, hogy valami éppen nem tetszik neki, és ettől egy kis méregzsák lesz belőle. Ettől megfeszítik magukat merevre, mint egy kis szörfdeszka, fejüket pedig erőteljes boltívvel hátravetik, ezzel tiltakozva az ellen, ami éppen velük történik.

Probléma is lehet a háttérben

Dr. Jennifer Trachtenberg, gyermekgyógyász szerint a babák ezzel fejezik ki, hogy amit éppen kapnak, az nem felel meg az igényeiknek, amitől lehangolódnak – ezért vetik hátra a fejüket, feszítik meg a hátukat, és a karjaikat is szorosan maguk mellé húzzák.  Így mutatják erőteljes, őszinte szenvedésüket. A szakorvos azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak babák, akik ezzel nem csak a dühüket szeretnék kifejezni, hanem olyan okok is lehetnek a háttérben, mint gáz- vagy refluxproblémák, kólika, vagy ritkán neurológiai problémák. Tehát ha a baba gyakran veszi fel ezt a testtartást anélkül, hogy valamilyen látszólag frusztráló dolog érné, és közben nem is sír, akkor érdemes megvizsgáltatni. A szakember azt javasolja, hogy ilyen esetben videózzuk le a babát, hogy az orvosnak meg tudjuk mutatni, hogy tartja magát.

Hogy nyugtassuk meg?

Ha a baba idegességében csinálja a homorító pózt, és sír is mellé, megoldás lehet a megnyugtatására a ringatás és az anyai/apai ölelés. Ezen kívül jó módszer lehet, ha egy nyugodtabb, csendesebb környezetbe visszük, illetve ha megpróbáljuk elterelni a figyelmét, például a kedvenc játékával.(Cikk forrása: romper.com)Kapcsolódó írásaink: