Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért hízunk télen többet?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 31. | Frissítve: 2017. január 4.

Forrás: Medipress

Az emberek átlagosan egy-két kilót szednek fel ebben az időszakban. De tényleg elkerülhetetlen ez a hízás? Szakértők segítségével a téli testsúlygyarapodás hátterében álló tévhiteket és igazságokat vesszük sorra.

Tévénézés a hosszú téli estéken


Fura, de tényleg sokakra igaz: ahogy a fürdőruha a gardróbba kerül, megjelenik a mézes puszedli a hűtő tetején, és januárig még a fogyókúra gondolatát is félre tesszük.
Sokan úgy gondolják, hogy többet kell enni ahhoz, hogy melegen tartsuk magunkat. Ahmed Ahmed, a Bupa Cromwell Kórház bariátriai sebésze szerint azonban ez óriási tévedés. A túlsúlyos emberek valójában jobban fáznak. Ha valaki a többlet kalóriáktól meghízik, fehér zsírszövetet halmoz fel. Az egyetlen melegen tartó zsír a barna zsírszövet, ami csak a csecsemőkön található meg, és ami genetikailag meghatározott.

Tartalék télre

Az egyik elmélet szerint őseinknek még fel kellett készülniük az ínséges téli hónapokra. Genetikailag be vagyunk programozva arra, hogy megnövesszük zsírtartalékainkat ősszel, hogy túléljük a telet. Csak az a baj, hogy napjainkban egész évben bőséges élelmiszer áll rendelkezésünkre. Nincs ínség, így nem kell felhasználnunk a zsírtartalékot.

A sötétség, mint étvágycsináló

Miért érzik sokan úgy, hogy mindig éhesek? A mérsékelt övi tél hőmérsékletei nem indokolnak jelentős változásokat az étvágyunkban. Viszont a sötétség által kiváltott melatonin hormon szerepet játszhat az étvágy alakulásában. "Tavasszal és nyáron a melatonin szintje alacsony, ősszel és télen azonban megemelkedik" - mondja Dr. Perry Barrett, az Aberdeen Egyetem szakértője. Ez a hormon pedig befolyásolja az étvágyunkat.

Nő az ételek zsírtartalma

Ősszel általában az elfogyasztott élelmiszer fajtája változik meg. Tavasszal és nyáron sok szénhidrátot eszünk, ősztől azonban hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételekre váltani. Craig Jackson, a Birminghami Egyetem professzora szerint ennek oka talán csak a boldogtalanság. Télen az emberek hajlamosabbak a lehangoltságra, és ilyenkor előszeretettel választanak olyan ételeket, amelyek némi vigaszt nyújtanak.
Télen gyakran választunk energiában és kalóriában gazdag ételeket, amelyek édesebbek és zsírosabbak. Ezzel csak az a baj, hogy ezek elkerülhetetlenül a vércukor hirtelen lezuhanását eredményezik, amitől még jobban kívánjuk az energiát. Lassanként beleragadunk az ördögi körbe, ráadásul a kalóriatöbbletet zsír formájában raktározzuk el.

Rendben van a D-vitamin szinted?

Sokan arra panaszkodnak, hogy nem esznek többet, mégis híznak. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint befolyásolhatja a téli testsúlyunkat. Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek több zsírt raktároznak, bár az e mögött rejlő mechanizmus egyelőre ismeretlen.

Többet tespedünk!

Végül pedig jó indok a tévézés. Amint beköszönt a hideg ősz, vége a szabadtéri programoknak, a többség leül a televízió elé. A szakemberek arra intenek mindenkit, hogy ilyenkor különösen figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és az egészséges étrendre.

Babaszoba tipp

Ha szeretnéd elkerülni a téli plusz kilókat, szerezd be szerzőnk, W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után című új szakácskönyvét! Ebben 127 új ételreceptet találsz színes fotókkal, heti étrend összeállításokkal, no meg számos bevált tippet a hétköznapokra. Hiszen pusztán azzal, hogy mást, kisebb mennyiséget eszel, nem fogsz tudni tartósan lefogyni és egészségesebben élni. A könyv különlegessége, hogy kifejezetten az anyák igényeit és körülményeit szem előtt tartva állította össze a szerző. A könyv Facebook oldalán kérdéseket is feltehetsz, és napról napra újabb tippeket találsz!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák