Baba

Miért hideg a babám keze?

Meleg (de könnyű) rétegekbe öltöztetted a babát, mégis azt veszed észre, hogy a kezecskéi nagyon hidegek? Normális, hogy hideg a keze? Mi okozhatja ezt? Esetleg még több ruhát kellene adnod rá?
2021. November 16.
Miért hideg a babám keze? (Fotó: Getty Images)

Általában azt gondoljuk, hogy hideg kezei és lábai a felnőtteknek lehetnek, de teljesen normális, hogy ez a babáknál is előfordul. Valójában a legtöbb babának hideg néha a keze (és a lába), és ennek több oka is lehet – írja a healthline.com.

Mitől lehet hideg a baba keze?

A testhőmérséklet szabályozása

A baba kezei akár hidegebbnek is tűnhetnek, mint amilyenek valójában, ha a te kezeid éppen melegek. A babák testhőmérséklete valamivel magasabb a felnőttekénél, de a karjaik, a kezeik, a lábaik és a lábfejeik általában hűvösebbek lehetnek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint (American Academy of Pediatrics/AAP) a babák normál testhőmérséklete 36,1 °C és 38 °C között mozoghat.

A baba maghőmérséklete (a testének a közepén) általában melegebb, mint egy felnőtté. Azonban az apró mérete miatt a kisbaba nem tudja felmelegíteni magát, vagy olyan gyorsan szabályozni a hőmérsékletét. Így a lábai, a lábfejei, a karjai és a kezei sem melegszenek fel.

Ez az oka annak, hogy a csecsemőt egy plusz rétegbe javasolt öltöztetni, mint amiben mi magunk kényelmesen érezzük magunkat, még egy meleg lakásban is.

Az aktivitás szintje

A babalét együtt jár a sok alvással, evéssel és emésztéssel, az alvás és a fekvés pedig azt jelenti, hogy a baba a nap nagy részében nem mozog vagy nem erőlteti meg magát. Ez teljesen természetes és normális egy kisbabánál, de hideg kezekhez vezethet. A kevesebb mozgás miatt ugyanis kevésbé áramlik vér a baba végtagjaiba. A néhány óránként történő etetés miatt pedig a gyomorban és a belekben zajlik a véráramlás nagyobb része, nem a kezeibe. Amikor a kicsi több órát tölt ébren játékkal, felfedezéssel, a mozgás segíti a kezei és a lábfejei felmelegedését is.

Vérkeringés

A vér nem csak oxigént szállít az erekben, de hőt is. Az újszülötteknek és a 3 hónaposnál fiatalabb babáknak még mindig új a vérkeringési rendszere, ezért kevesebb vér és hő jut a szívtől a legtávolabbi részekhez, a kezekhez és a lábfejekhez. Továbbá a baba kis szervezete még mindig az agya, a tüdeje és egyéb részei fejlődésével van elfoglalva, amiatt a vérkeringésből sok összpontosul a fejlődő területekre.

Láz

Ha a baba lázas – a testhőmérséklete meghaladja a 38°C-ot -, akkor hidegek lehetnek a kezei és a lábai. Ez azért történhet, mert a vérkeringése és az immunrendszere elfoglalt a szervezetében máshol lévő baktériumok elleni küzdelemmel. Így kevesebb lehet a hő a külső testrészekben, mint a kezek vagy a lábfejek.

A 6 hónaposnál fiatalabb babáknál minden esetben nagyon komolyan kell venni a lázat, és orvost hívni.

Továbbá orvost kell hívni akkor is, ha a következőket tapasztaljuk a babánál:

  • kipirult vagy vörös arc
  • sárgás bőr vagy szem
  • forró, száraz bőr az arcon, a mellkason vagy a testen
  • nem érdekli az étkezés
  • kevesebb a vizelete
  • álmosság vagy túl sok alvás
  • ernyedtség, amikor felemeled
  • sokat sír
  • egyáltalán nem sír
  • nyűgösebb vagy ingerlékenyebb, mint máskor

Egyéb okok

Ha a babának hideg a keze, és kékes az ajka vagy kék foltok vannak a testén, akkor rossz lehet a vérkeringése. Ez azt jelenti, hogy az egész testük nem kap elég oxigént. Egyes állapotok, amelyek kék ajkakat vagy bőrt okoznak, súlyosak lehetnek. Ilyenek lehetnek:

  • szívproblémák
  • tüdő- vagy légzési problémák
  • vérkeringési problémák
  • fertőzések

Ha kék ajkakat vagy kék foltokat észlelünk a babánál, azonnal hívjuk az orvosát.

Mit tehetünk, ha hideg a baba keze?

Plusz rétegek

Ha a baba keze hideg, ellenőrizzük a hasát vagy a törzsét. Ha melegnek érződik, a színe pedig rózsaszínes, a baba valószínűleg jól van. De ha a nyaka vagy a háta kissé hűvösnek érződik, akkor szüksége lehet plusz réteg ruhára, adhatunk rá kesztyűt, zoknit és sapkát is, ha szükséges. 20 perc elteltével ellenőrizzük újra a kezét, törzsét, nyakát.

Hordozás

Ha a baba a szülő mellkasához bújhat, hamar felmelegedhet a testhőmérsékletétől. Vegyük le a ruháit, kivéve egy réteget és a pelenkát, majd öleljük magunkhoz, és takarjuk be egy takaróval (de a baba arcát ne fedjük be a takaróval). Ha a baba túl fáradt, kerüljük ezt a módszert.

Ellenőrizzük a lakás hőmérsékletét

A biztonságos, kellemes hőmérséklet a baba szobájában nagyjából 20-22 °C. Kerüljük a hideg kezek túlkompenzálását a túl magas hőmérséklettel a szobában.

Ellenőrizzük, hogy nincs-e láza

Előfordulhat az is, hogy a baba keze azért hideg, mert lázas, ezért ellenőrizzük a testhőmérsékletét.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha bármilyen problémára gyanakszunk, kérjük ki a gyermekorvos véleményét!

Forrás: healthline.com