Baba

Miért hallathat morgó hangokat a baba?

A baba újszülött korától hallathat időnként morgó hangokat, nappal vagy éjszaka is. Ez egyes szülőkből aggodalmat válthat ki, de a jó hír az, hogy ez a morgás a legtöbbször teljesen normális.
2021. Szeptember 05.
Miért hallathat morgó hangot a baba? (Fotó: Getty Images)

Mikor adhat morgó hangot a baba?

Alvás közben

Már a születésüktől kezdve a babák mindenféle hangot adhatnak ki alvás közben. Alvásuk gyakran nyugtalan. Időnként pedig a babák nagyon hangosak is lehetnek, miközben alszanak. A morgás egy teljesen normális hang a baba alvása közben, ahogy a horkolás, a nyöszörgő és a gurgulázó hangok is. A legtöbb ilyen hang teljesen normális, és általában semmilyen egészségügyi vagy légzési problémát nem jelez.

Székrekedés

A babáknak időnként lehet problémája a székletürítéssel is. Amikor felállunk, a gravitáció segítheti, hogy a széklet hamarosan távozzon. A babák azonban sokszor vízszintesen fekszenek, így ez nehezebb lehet nekik. A baba morgó hangot hallathat, az arca pedig vörösödhet, amikor ilyen esetben próbálja kinyomni a székletet.

Ha arra gyanakszunk, hogy a babának székrekedése van, keressük fel a gyermekorvost. A babánál székrekedésre hívhatja fel a figyelmet ha a széklete kemény, kisebb, kavicsszerű, vagy ha minden székletürítéskor sír. Ha a székrekedés mellett lázas, hányt, vér van a székletében, vagy a hasa puffadt, mielőbb forduljunk vele orvoshoz.

Orrdugulás

A babáknak pici orra és orrjáratai vannak. Főként az orrukon keresztül lélegeznek, mert ez megkönnyíti az evést. Az újszülötteknek gyakran sok váladék van az orrukban, ami nem feltétlenül valamilyen betegség következménye, hanem egészen egyszerűen az okozza, hogy a légzőrendszerük még fejlődésben van.

Az apró orr könnyen eldugulhat, ez pedig különös hangokhoz, köhögésekhez, tüsszögéshez vezethet. Orrtörléssel, tengervizes orrspray-vel, orrszívóval segíthetünk az orrjáratait tisztán tartani. Ha minden lélegzetvételkor morgó hangot hallat a baba, haladéktalanul forduljunk vele orvoshoz.

Bukás és reflux

A babáknál a bukás is okozhat gurgulázó, morgó hangokat az emésztés során. Mivel a babák emésztőrendszerének izmai még fejlődnek, ezért a gyomor és a nyelőcső közti izom nem mindig záródik megfelelően, ez okozza, hogy az étel visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ehhez hozzájárulhatnak bizonyos babákra jellemző szokások, például az is, hogy a babák sok időt töltenek vízszintesen fekve.

A bukás a legtöbb esetben teljesen normális. Ahogy a La Leche Liga írja, “ha “vidáman bukó” a kisbaba, vagyis jól gyarapszik, a bukást nem kíséri nyűgösség, diszkomfort-érzés, és alapvetően elégedett a kicsi, akkor a bukás leginkább mosási és társasági problémának tekinthető, nem pedig orvosi kérdésnek”.

Bizonyos esetekben a reflux komolyabb betegség jele is lehet, különösen akkor, ha az alábbi tünetek bármelyike is jelentkezik mellette:

  • sikertelen súlygyarapodás
  • gyakori erőteljes hányás
  • zöld, sárga, piros (vérszerű) vagy barna színű, amit a baba visszaköp
  • nem eszik
  • vér van a székletében vagy a pelenkájában

Ha a baba sok táplálékot köp vissza, az étkezés után sok morgást és gurgulázó hangot hallat, és az előbbi tünetek bármelyike jelentkezik, forduljunk gyermekorvoshoz.

Tehát a legtöbbször a baba morgásai teljesen normálisak. Lehet a normál emésztés, az alvás része, vagy amiatt is, hogy a baba éppen felfedezi a hangját. Azonban érdemes orvoshoz fordulni, ha a gyermek: lázas; kékesnek tűnik; letargikus; a légzése néhány másodpercnél tovább megáll; gyorsabb a légzése, mint 60 lélegzet percenként; minden lélegzetvételnél morgó hangot hallat.

Forrás: webmd.com