Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért fogyott ilyen sokat a baba?

Szerző: Patik Réka

2011. november 22. | Frissítve: 2016. december 10.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés utáni napok egyik központi kérdése a kisbaba súlya. A rokonok megkérdezik, hány grammal született, az újszülöttosztályon mérik, hogy alakul a súly. Csökken-e, mikor kezd növekedni? Jó ha tudod, nem csak rajtad, és tejeden múlik!

Nagy nyomás lehet ez egy édesanyán, hiszen joggal érezheti azt, hogy ezen az egyetlen adaton keresztül a szoptatási teljesítményét minősítik. De valóban helytálló ez a feltételezés?
Általában az újszülött életének első napjaiban tapasztalható súlyvesztés alapján vonnak le következtetést az egészségügyi dolgozók arról, hogy megfelelően alakul-e a szoptatás. Ha a negyedik életnapon 5-7 százaléknál nem nagyobb a súlyvesztés, úgy tekintik, hogy a szoptatással minden rendben. Ez a hazai csecsemőtáplálási protokollban is így szerepel: jól megy a szoptatás, ha a kezdeti súlyesés nem haladja meg a 7 százalékot.

Az újszülött első napjaiban folyamatosan ellenőrzik a súlyvesztés mértékét

Ezért fogyunk születésünk után

Szinte minden kisbaba veszít a súlyából, mivel a magzatvízben úszva a szervezetükben felhalmozódó folyadékból ilyenkor sok távozik. Ez a méhen kívüli világhoz való alkalmazkodás természetes része. Vajon ha 7 százaléknál nagyobb arányú a súlyvesztés az első napokban, az automatikusan azt jelenti, hogy kevés tejhez jut az újszülött?
Az International Breastfeeding Journalben megjelent tanulmány szerint összefüggés van a születés előtti két órában az anyának adott intravénás folyadék mennyisége, illetve az újszülött első napokban megfigyelhető súlyvesztése között.
A szoptatástól (és a szülés módjától) teljesen függetlenül a vajúdás végén adott intravénás folyadék még a méhen belül megnöveli a magzat súlyát, a születés után pedig vízhajtóként működik a szervezetében. Ez az ürülő vizelet mennyiségében is nyomon követhető volt a vizsgált 109 esetben. Az anyai folyadékháztartás és az újszülött súlyvesztése közti összefüggést már egy korábbi cikk is közölte a Pediatricsban.

Mi legyen a kiinduló súly?

A kutatók szerint ha az újszülöttrészlegeken mindezek ellenére az anyatej mennyiségére szeretnének következtetni a kisbaba súlyvesztéséből, akkor előnyösebb lenne a 24 órás korban mért súlyt alapul venni, ekkorra ugyanis rendeződik az újszülött vízháztartása.
A súlyvesztés tehát önmagában nem alapozza meg megfelelően a tápszeres pótlásra vonatkozó javaslatokat. A 8-10 százalék közti súlyvesztés még normálisnak tekinthető, az ajánlások szerint ha más probléma nem merül fel, akkor leginkább az anya-baba páros gondos ellátására és szoptatási segítségnyújtásra van szükség.
Forrás: Nancy Mohrbacher (2011): Newborn weight loss and IV fluids in labor. Nancy Mohrbacher blogja, 2011. október 31.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák