Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért fáj a fejed?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 13. | Frissítve: 2016. február 10.

Forrás: babaszoba.hu

Minden tizedik ember rendszeresen küzd fejfájással. Ez nem csupán átmeneti kellemetlenség, hiszen erősen befolyásolja az egész család hangulatát, a munkahelyi teljesítményt, a koncentrációs képességet.

A fejfájás kezelésével kapcsolatban sokáig uralkodott az a nézet, hogy különböző szervi elváltozásokat kerestek, így belgyógyászati, teljes neurológiai kivizsgálást, sőt CT és MRI vizsgálatot írtak elő. Gyakran a beteg részletes kikérdezése helyett nagyszámú indokolatlan vizsgálatra került sor, amelyek végére a páciensek jellemzően el sem jutnak, mert feladják. A személyre szabott diagnosztika, majd terápia korábban fel sem merült. Az esetek többségében azonban az összes negatív lelet ellenére is fájt a páciens feje, ezért fordult a tudományos érdeklődés az új lehetőségek felkutatása felé.
Az új megközelítés gyökeres változást jelent - mondja Dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa. - Túlmutat azon, hogy csupán a fájdalomra koncentráljunk, és szélesebb perspektívába helyezi a problémát. A diagnosztika és terápia alapja a páciens részletes és pontos kikérdezése, amelynek a fejfájás leírásán túl ki kell terjednie a kórelőzményekre, az esetleges fennálló betegségekre, életmódra, stresszfaktorok kiszűrésére, munkahelyi körülményekre, táplálkozási, alvási, sportolási szokásokra, valamint a gyógyszerszedési szokásokra.

A fejfájás esetében gyakran pszichés okok is dominálnak, így a páciens és orvosa közötti bizalom a kórkép és terápiás lehetőségek felállításának lényeges eleme. Összességében elmondható, hogy a fejfájást közel 200 különböző dolog okozhatja, egy embernél egyszerre akár három-négy tényező is állhat a háttérben. Ha csak a fájdalomra koncentrálunk, nem leszünk sikeresek abban, hogy hosszú távú megoldást kínáljunk a pácienseinknek.

Mi lehet a fejfájás oka?


A fejfájások alapvetően kategorizálhatóak, lehet migrén típusú, tenziós vagy a rendkívül súlyos cluster fejfájás, amiről kevesen tudják, hogy a legerősebb fájdalom, amit ember érezhet. De ezen kategóriákon belül minden fejfájás egyedi, amely speciális diagnosztikai és kezelési módot igényel.

A részletes kikérdezés alapján lehet látni, hogy milyen kezelési terápiára és életmódbeli változásra van szüksége a páciensnek. Ez után határozható meg, hogy milyen személyre szabott terápiára van szükség. A megelőzés és rohamkezelés ma már jól beállított, hatékony gyógyszerekkel megoldható, de a terápiának karöltve kell járnia az életmódbeli változásokkal.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Sokat fáj a fejed?
 • Fáj a fejem!
 • Fejfájás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

  Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák