Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért éppen szex után?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. szeptember 14. | Frissítve: 2016. szeptember 27.

Forrás: babaszoba.hu

Összefügghet a szex és a visszatérő hólyaghurut? A szülész-nőgyógyász válaszol.

Hajlamos vagyok a hólyaghurutra, időről időre visszatér az életembe, pedig kevés kellemetlenebb fájdalmat tudok elképzelni ennél. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de most már legalább harmadszor fordul elő, hogy hosszabb szünetet követően, egy kiadósabb szex után lángolnak fel a tünetek. Már tartok itthon antibiotikumot, hogy rögtön elkezdhessem szedni, amikor megérzem az ismerős, égető érzést pisiléskor. Ez mindig segít, de meddig lehet ezt így folytatni? Megelőzni nem lehetne? Szoptatom hét hónapos kislányunkat, és a legutóbbi eset éppen egy három hónapos szexszünet után következett be.
V. Ildi, e-mail
Ha pácienseim hasonló, visszatérő panaszokról számolnak be, akkor elsősorban szexuális úton terjedő fertőzésre gondolok, és további kérdéseim is ennek a lehetőségnek a felderítésére irányulnak. Tapasztalataim szerint a nők többsége háziorvoshoz fordul húgyúti fertőzés gyanúja esetén, ahol penicillinnel kezelik őket, mivel abból indulnak ki, hogy a kórokozó a kólibaktérium.
Ez számos esetben így is van, de ha a fájdalmas, gyakori vizelést például folyás, a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása vagy ízületi panaszok kísérik vagy kísérték korábban, akkor ki kell zárni a klamídia, az ureaplazma és a mikoplazma okozta fertőzéseket is, amelyekre a penicillin nem hatékony. Kimutatásukra pedig csak kimondottan erre irányuló, tenyésztéses vizsgálattal van lehetőség: nem elég az egyszerű vizeletvizsgálat, nőknél váladékmintát vesznek a húgycsőből és a méhnyakból, férfiaknál a húgycsőből.
Erre rendszerint csak akkor kerül sor, ha a beteg végül nőgyógyásznál vagy nemi betegségekkel is foglalkozó bőrgyógyásznál köt ki. Nagyobb a klamídiafertőzés lehetősége új partner esetén, vagy akkor, ha a réginek közben másik kapcsolata volt, sőt az is lehetséges, hogy újrafertőződés történik ugyanattól a partnertől. A klamídiafertőzést nem kísérik feltétlenül ilyen tünetek, ezek ugyanis csak a betegség kezdeti, "friss" szakaszában jellemzők, utána meglepően tünetszegény, ami nehezíti is felismerését és megfelelő kezelését.
Mivel a klamídia meddőséget is okozhat a krónikus kismedencei gyulladás miatt (összenövések, petevezeték-elzáródás is kialakulhat), érdemes komolyan venni a kivizsgálást és mindkét fél kezelését. Ez utóbbi általában makrolid antibiotikumokkal, kéthetes kúrával történik.

A húgyúti fertőzés megkeserítheti az együttlétet


Ha a páciensnek korábban hasonló panaszok miatt több antibiotikumos kezelése volt, a gombás eredetű húgyúti fertőzésre is gondolni kell. A nőgyógyászati vizsgálat során általában könnyen felismerhető, ha erről van szó. Ez meglehetősen makacs betegség, szájon át szedett gombaellenes gyógyszerrel gyógyítható, miközben jelentősen mérsékelni kell a cukorfogyasztást is.
Azt javaslom tehát, hogy a visszatérő hólyaghurut kivizsgálását bízza nőgyógyászára vagy a nemi betegségek szakambulanciájára. Szoptatás idején egyébként sérülékenyebbek a nyálkahártyák, ez is magyarázhatja azt, hogy a szenvedélyesebb szex újra és újra előhozza a panaszokat - mondja dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák