Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért csuklik a baba?

Szerző: Szemerey Eszter

2015. április 28. | Frissítve: 2017. október 20.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb anyukát megijeszti, ha az újszülött baba naponta többször is csuklani kezd, pedig aggodalomra semmi ok - a jelenség teljesen normális, sőt még csak nem is ritkaság. Mit tegyél és mit ne? És mi az oka a gyakori csuklásnak?

A kisbabák gyakran csuklanak

Biztosan érezted már az ütemes rángást a pocakodban. A ritmikus, 5-10 másodpercenként ismétlődő apró ütődések azt jelzik, hogy a babád csuklik odabent. A folyamat teljesen természetes, általában azt jelzi, hogy a pici egészséges és jól fejlődik, egyes szakemberek pedig úgy tartják, hogy így "edződnek" a rekeszizmok a kinti levegővételre.

Odakint is folytatódik

A pocakban csukló babáknál igen gyakori, hogy a születésük után is megtartják a szokásukat, vagyis az átlagnál jóval többször kezdenek el csuklani. Ez a jelenség elsősorban a szülőket zavarja, akik rögtön arra gondolnak, hogy valami baj lehet a picivel, biztos rosszul veszi a levegőt. Szerencsére erről szó sincs, a csecsemőkori csuklás hátterében az éretlen idegrendszer áll, ami miatt a rekeszizom fokozott ingerlékenységgel reagál a külső hatásokra, és görcsös összerándulásokba kezd.
Míg a felnőtteknek igen kellemetlen a hosszan tartó csuklás, a kisbabák esetében nem jár fájdalommal, teljesen természetes folyamatként élik meg.
Mitől van? Nagyon sok minden kiválthatja a csuklást a babáknál: evés, büfizés, nevetés és sírás után, sőt még fázás vagy túlzott izgatottság miatt is rázendíthetnek. Addig nincs semmi teendőd vele, amíg ez őt magát nem zavarja, ám ha sírni kezd vagy bukik, akkor érdemes megszüntetni. Ennek legegyszerűbb módja, ha itatsz a picivel egy kis teát vagy tejet, nyelés hatására ugyanis a rekeszizom ellazul, és a csuklás abbamarad.
A lélegzet visszafojtása azonban tilos, ezt a módszert csak iskoláskortól szabad kipróbálni! A "furcsa" szokás általában egyéves korig tart, ezután a csuklások száma észrevehetően csökkenni kezd.

Citromot ne!

Vigyázz! Az interneten évek óta terjed az a tipp, hogy erős és gyakori csuklás esetén pár csepp citromlé orvosolja a problémát, pedig ez a módszer nem ajánlott pici babáknál. Bár a savanyú íz tényleg megszüntetheti a csuklást, az újszülötteknek túlságosan erős ingert jelent, ezért érdemes inkább a semleges ízű folyadékoknál (víz, tej, tea) maradni.
És még egy érdekesség: állítólag a refluxos babák hajlamosabbak a gyakori csuklásra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák