Baba

Miért csapkodnak a babák a karjukkal?

Amint a baba egy kicsit aktívabb lesz fizikailag, észreveheted, hogy sokat mozgatja a karját. Mit jelent ez?
2021. Február 12.
Miért csapkodnak a babák a karjukkal?  (Fotó: Getty Images)

A babák fejlődésük során új módszereket fedeznek fel a sírás mellett, amelyek segítségével kommunikálhatnak a szüleikkel, gondviselőikkel, és kifejezhetik érzelmeiket. Ezek közül az egyik a karokkal való csapkodás.

“Általában akkor látjuk a babákat így csapkodni a karjukkal, amikor izgatottak vagy boldogok” – magyarázta Lilie L. Bonzani engedéllyel rendelkező foglalkozás-terapeuta (OTR/L), gyermek foglalkozás-terapeuta, és Mary Hart Macleod engedéllyel rendelkező foglalkozás-terapeuta (OTR/L) a Romper.com kérdésére. Ők azt mondják, a karcsapás “az érzelem fizikai kifejezése”.

Minden baba a saját tempója szerint fejlődik, de Bonzani és Macleod szerint ez a viselkedés általában azoknál a babáknál a leggyakoribb, “akik még nem járnak, másznak vagy használják olyan céltudatosan a kezeiket, hogy tapsoljanak vagy a játékokat ütögessék, csapkodják”.

Ez lehet egy jele annak, hogy több elfoglaltságot végeznének a kezeikkel, vagy hogy a kézmozdulataik egyre szándékosabbá válnak. Bonzani és Macleod azt javasolja, hogy a szülők végezzenek a babával olyan tevékenységeket, amelyeknél a kezüket használják, mint például játék a vízzel, étellel, a játékok ütögetése, dalok, mondókák az ujjakkal, kezekkel, tapsoltatók.

Ha valaki valamilyen okból aggódik a gyermeke karcsapkodása miatt, annak javasolt konzultálnia a gyermekorvossal. Bonzani és Macleod megjegyezték, hogy a szülőknek ezzel akkor kell foglalkozniuk, ha elég jelentős ahhoz, hogy megzavarja a játékot vagy más fejlődési készségeket