Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért csapkodnak a babák a karjukkal?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 12.

Forrás: babaszoba.hu

Amint a baba egy kicsit aktívabb lesz fizikailag, észreveheted, hogy sokat mozgatja a karját. Mit jelent ez?

A babák fejlődésük során új módszereket fedeznek fel a sírás mellett, amelyek segítségével kommunikálhatnak a szüleikkel, gondviselőikkel, és kifejezhetik érzelmeiket. Ezek közül az egyik a karokkal való csapkodás.
Miért csapkodnak a babák a karjukkal?  (Fotó: Getty Images)
"Általában akkor látjuk a babákat így csapkodni a karjukkal, amikor izgatottak vagy boldogok" magyarázta Lilie L. Bonzani engedéllyel rendelkező foglalkozás-terapeuta (OTR/L), gyermek foglalkozás-terapeuta, és Mary Hart Macleod engedéllyel rendelkező foglalkozás-terapeuta (OTR/L) a Romper.com kérdésére. Ők azt mondják, a karcsapás "az érzelem fizikai kifejezése".
Minden baba a saját tempója szerint fejlődik, de Bonzani és Macleod szerint ez a viselkedés általában azoknál a babáknál a leggyakoribb, "akik még nem járnak, másznak vagy használják olyan céltudatosan a kezeiket, hogy tapsoljanak vagy a játékokat ütögessék, csapkodják".
Ez lehet egy jele annak, hogy több elfoglaltságot végeznének a kezeikkel, vagy hogy a kézmozdulataik egyre szándékosabbá válnak. Bonzani és Macleod azt javasolja, hogy a szülők végezzenek a babával olyan tevékenységeket, amelyeknél a kezüket használják, mint például játék a vízzel, étellel, a játékok ütögetése, dalok, mondókák az ujjakkal, kezekkel, tapsoltatók.
Ha valaki valamilyen okból aggódik a gyermeke karcsapkodása miatt, annak javasolt konzultálnia a gyermekorvossal. Bonzani és Macleod megjegyezték, hogy a szülőknek ezzel akkor kell foglalkozniuk, ha elég jelentős ahhoz, hogy megzavarja a játékot vagy más fejlődési készségeket

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák