Baba

Miért alszik nyitott szemmel a baba?

Kell aggódni amiatt, ha a baba nyitott szemmel alszik? Vagy ez egy teljesen normális babaszokás? Fel kell ilyenkor ébreszteni? Vagy hadd aludjon tovább?
2021. Szeptember 21.
Miért alszik nyitott szemmel a kisbaba? (Fotó: Getty Images)

Mielőtt túlságosan aggódnál amiatt, ha azt látod, hogy a kisbabád nyitott szemmel alszik, érdemes tudni, hogy ez nem annyira ritka jelenség, ahogy a healthline.com is írja. Orvosi kifejezés is létezik erre, az éjszakai lagophthalmos. A babáknál ez leggyakrabban fiziológiai eredetű, vagyis nincs egészségügyi ok a hátterében, és általában tüneteket sem okoz, ha részben nyitott szemmel alszanak.

A lagophthalmos a portál szerint meglehetősen gyakori mind a felnőtteknél, mind a babáknál. Egy korábbi áttekintő cikk alapján a népesség 1,4 százaléka nyitott szemmel alszik, és legfeljebb 13 százalékuknál fordul elő éjszakai lagophthalmos a családi kórtörténetben.

De miért alszik néhány baba így?

A pontos okot kutatás még nem azonosította. Néhány lehetséges ok, amiért a baba nyitott szemmel aludhat:

  • Örökletes dolog – ha a szülők valamelyike nyitott szemmel alszik, akkor nagyobb esély van erre a babánál is.
  • Az idegrendszer fejlődése és a REM-fázis – A gyors szemmozgás (REM) fázisának alvásmintái és a még fejlődő idegrendszer hozzájárulhatnak a nyitott szemekkel alváshoz. A babák hosszabb REM-fázisokon mehetnek keresztül alvás közben, a szemmozgás pedig gyakoribb a REM-alvás alatt.
  • Születési rendellenességek – rendkívül ritka esetekben előfordulhat, hogy a baba valamilyen veleszületett probléma miatt nem tudja becsukni a szemhéját. Ezekben az esetekben szükség lehet műtétre a probléma orvoslásához.

Mit lehet tenni, ha a baba nyitott szemmel, mélyen alszik?

Valójában ha nem tűnik száraznak vagy irritáltnak a baba szeme, nem szükséges tenni semmit. A nyitott szemmel való alvástól kiszáradhat a szem, ezért érdemes párásítót használni. Ha úgy látod, hogy kiszáradtak a gyermeked szemei, javasolt szakorvoshoz fordulni, aki szemcseppet vagy szemkenőcsöt is felírhat, hogy a baba szaruhártyája ne sérüljön.

Habár erre nincs feltétlenül szükség, néhány szülő kényelmesebbnek érzi, ha becsukja a baba szemét alvás közben. Ha így szeretnél tenni, várd meg, amíg mélyen alszik a pici, majd az ujjaiddal óvatosan vezesd végiga szemhéjait a szemein. Érdemes olyan környezetet biztosítani, amiben kevésbé valószínű, hogy a baba felébred. Legyen megfelelően sötét a szobában, a babának kellemes a hőmérséklet, a kiságyban pedig ne legyenek párnák, takarók, játékok (ez azért is fontos, hogy csökkentsük a SIDS, a bölcsőhalál kockázatát). Sok szülő lágy zenét vagy fehér zajt is kapcsol, hogy segítsen elaludni a kisbabának.

Amennyiben csak kissé vagy részben nyitott szemmel alszik a baba, az valószínűleg nem ad okot az aggodalomra, de érdemes megemlíteni a következő orvosi vizsgálat alkalmával. Azonban ha aggódsz, mert a babának egyéb tünetei is vannak, vagy a szeme szélesebben nyitott, akkor javasolt hamarabb felkeresni az orvost.

Forrás: healthline.com