Baba

Miért alszik félig nyitott szemekkel a baba?

Meglepő lehet, ha félig nyitott szemmel látjuk aludni a babánkat, azonban nem is olyan szokatlan ez a jelenség. Aggodalomra nem ad okot, de felmerül a kérdés: miért alszik így egy kisbaba?
2021. Május 18.
Miért alszik félig nyitott szemekkel a baba? (Fotó: Getty Images)

“Nagyon gyakori, hogy a babák félig nyitott szemmel alszanak. A nyitott szemmel történő alvást orvosi kifejezéssel éjszakai lagophthalmusnak nevezik” – idézi a romper.com Dr. Whitney Casares gyermekorvost. Hozzátette, az nem teljesen ismert, hogy ezt mi okozza, de azt tudják, hogy leggyakrabban a mély, REM alvásban fordul elő. a babák pedig az alvási idejük nagyobb részét ebben a mélyebb alvási fázisban töltik.

A sleepfoundation.org alapján a babák alvásának 50%-a lehet REM-ciklusban (a felnőtteknél ennek az aránya közel 20%) – a csecsemők napi 9 órát is REM alvási fázisban tölthetnek, Így a félig nyitott szemmel való szundítás kifejezetten gyakran tapasztalható jelenség a kicsiknél.

Ha azt látjuk, hogy a babánk részben nyitott szemmel alszik, az nem ad okot az aggodalomra. Dr. Casares szerint teljesen normális és ártalmatlan jelenségről van szó, s a baba ekkor is jól tud pihenni.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba szeme ébredés után vörös vagy száraz, akkor használhatunk a szobában párásítót, hogy ne száradjon ki a szeme. Amennyiben valamilyen okból zavarónak érezzük, hogy a baba félig nyitott szemekkel szendereg – és nem tartunk attól, hogy véletlenül felébresztjük -, óvatosan megpróbálhatjuk lecsukni a szemhéját.

Viszont érdemes orvoshoz fordulni, ha a baba a nyitott szemmel történő alvás mellett folyamatosan dörzsöli a szemét, hunyorog, vagy érzékeny a fényre, mert ez látási problémát is jelezhet. A babáknál általában ártalmatlan az éjszakai lagophthalmus, de érdemes megjegyezni, hogy az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint a felnőtteknél vagy idősebb gyerekeknél jelezhet például idegkárosodást, pajzsmirigy problémákat, vagy ritkán immun-rendellenességeket, mint például a Lyme-kórt.