Baba

Miért alszik a baba sült csirke pózban?

Miért veheti fel a baba ezt a furcsa pózt alvás közben? Biztonságos, ha így alszik a gyermek?
2021. Március 05.
Miért alszik a baba olyan pózban, mint egy sült csirke? (Fotó: Getty Images)

A baba biztonságos alvásáról szóló ajánlások szerint a kicsit a hátán fektetve kell altatni. Amikor a baba nagyobb és mozgékonyabb lesz, előfordulhat, hogy olyan pózban alszik, amikor a feneke a levegőben, az arca pedig közel a matrachoz kerül. Miért veheti fel ezt a furcsa, sült csirke-szerű pózt? És mennyire biztonságos, ha így alszik?

Számos lehetséges magyarázat állhat mögötte, miért alhatnak a babák ebben a pózban. Dr. Sophie Shaikh gyermekorvos és a Duke Egyetemi Kórház Újszülött Osztályának igazgatója elmondta a Romper.com portálnak, hogy van néhány népszerű elmélet arra, a babák miért szeretnek ebben a pózban aludni. “Nincsenek konkrét tudományos bizonyítékok, amelyekkel ezt biztosan meg lehetne magyarázni. Lehet, hogy az anyaméhben felvett magzati pózra emlékezteti őket, és így kényelmesen és biztonságban érzik magukat. Mások úgy gondolják, hogy amíg a kicsik megtanulnak ülni és mászni, ez a természetes pozíció a számukra, amit akkor vesznek fel, amikor kifogynak a szuflából és úgy döntenek, hogy elalszanak úgy, ahogy eldőltek” – magyarázta a portálnak.

Dr. Harvey Karp a The Happiest Baby on The Block (A legboldogabb baba a környéken – a szerk.) című könyvében megjegyzi, hogy a babák hasonló pózban vannak az anyaméhben. Amikor a babák rájönnek, hogy ezt a pózt maguktól is fel tudják venni, még ha a mászás vagy az átfordulás közben is, és logikusnak tűnhet ebben a pózban elbóbiskolniuk.

De van értelme a másik elméletnek is, ez a póz ugyanis nagyon hasonlít ahhoz, amit a mászás tanulása közben vagy után fel szoktak venni a babák. Sok baba ebben a pózban hintázik előre hátra, mielőtt még mászni kezdenének.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) figyelmeztetése szerint is a babákat mindig a hátukon kell altatni, a bölcsőhalál (SIDS) kockázatának minimalizálása érdekében, így érthető, ha esetleg emiatt a pozíció miatt megijed a szülő. De mi van abban az esetben, ha úgy gondolja, hogy értelmetlen visszafektetni a hátára a babát, mert úgyis ismét a hasára fordul?

Dr. Randy Thornton, a Jacksonville-i Wolfson Gyermekkórház gyermekorvosa szerint “a babák 4 hónapos koruk körül elkezdenek átfordulni, és kinőni a SIDS kockázatát, tehát ez egy vitatott dolog”. De még ekkor is a biztonságos alvást kell szem előtt tartani, hogy ne legyen párna és takaró az ágyban, a legbiztonságosabb egy kezeslábas vagy a baba hálózsák.

Shaikh egyetért azzal, hogy rendben van, ha a baba így alszik, de csak a következő feltétel esetén: “Ha a baba alvás közben a hasára vagy az oldalára fordul, biztonságos abban a helyzetben hagyni, amennyiben már mindkét irányba át tud fordulni: hasról hátra és hasról hátra is.” Ha ezek elsajátítása előtt történt meg, finoman a hátára kell fordítani. “Még akkor is, ha át tud fordulni, fontos, hogy 1 éves koráig a hátán altassuk a babát. Az rendben van, ha hagyjuk, hogy a hasán maradjon, ha ő maga fordul át, de javasolt mindig a hátára letenni alváskor” – tette hozzá.

Thornton szerint nem kell amiatt sem aggódni, hogy például egy 6 hetes baba fordul át a hasára. “Négy hónapos koruknál hamarabb nem tudnak így átfordulni, de ha mégis így találjuk, fordítsuk vissza őket” mondta, és hozzátette, ő soha nem tapasztalta, hogy ez ilyen korán megtörtént volna, és amikor a babák elkezdenek átfordulni, általában kinövik a SIDS kockázatot.