Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért alszik a baba feltartott kezekkel?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 8.

Forrás: babaszoba.hu

Egy alvó baba igazán békés látvány a kicsik azonban néha meglepő vagy furcsa dolgokat csinálhatnak alvás közben. Miért aludhat egy baba például feltett karokkal?

A baba számára a legbiztonságosabb alvási pozíció, ha a hátára fektetve teszik le aludni, ha a hátán alszik. Ebben a testhelyzetben a baba fel tud venni egy olyan pózt is, amikor a kezeit a feje fölé emelve tartja, mintha éppen szurkolna. Miért alszik így a baba?
Miért alszik a baba feltartott kezekkel? (Fotó: Getty Images)
A Romper.com szerint több oka is lehet annak, ha a baba így alszik.

Lehet egy másfajta alvópóz

"A babák is különböző testhelyzetekben alszanak, akárcsak a felnőttek. Felnőttként sokan alszunk például az oldalunkon vagy a hasunkon. Egy nagyon egyszerű válasz arra, miért alszanak így a babák, az, mert ez is egyfajta alvási pozíció" - mondta el a portál kérdésére Dr. Manasa Mantravadi gyermekorvos. Tehát, ha a baba felemelt karokkal alszik, ez egyszerűen lehet azért, mert ezt a testhelyzetet tartja a legalkalmasabbnak az alvásra.

A Moro reflex miatt is lehet

Ha a baba alvás közben hirtelen megriad, és karjait felteszi a feje fölé, az a Moro reflex is lehet. Ez a hirtelen ingerekre - például zajra vagy fényre - adott reakció, mely hatására a baba kinyújtja a karját, tenyerét kinyitja és széttárja az ujjait, lábait széttárva kinyújtja, és a nyakát és a gerincét is kinyújthatja. Amikor ismét ellazult, karjait feltéve is pihenhet tovább. A Moro reflex nagyjából a baba 2-4 hónapos koráig aktív.

Csak egyfajta kisbaba-szokás

Van egy aranyos kifejezés a babákra, akik széttett karokkal (és lábakkal) a hátukon alszanak: tengeri csillag. A The Better Sleep Council tanulmánya szerint annak ellenére, hogy felnőttként ez az egyik legkevésbé népszerű alvópóz, a háton alvó babák szoktak így aludni - legalábbis addig feltehetően, amíg nem tudnak átfordulni. Dr. Mantravardi szerint mindaddig, amíg a baba a hátán alszik, biztonságos alvókörnyezetben, nincs ok arra, hogy aggódjunk a feltett karjai miatt. Inkább élvezzük ki, amíg ilyen imádnivalóan alszik, amíg nem talál egy újabb alvóhelyzetet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák