Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miből látszik, hogy beteg a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 5. | Frissítve: 2016. január 7.

Forrás: Kismama magazin

A betegség első jelei közé tartozhat éppúgy, mint az ellenkezője: a szokásosnál gyakoribb ébredés, nyughatatlanság, álmatlanság. Ha más jelet nem tapasztalunk, nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani ennek.

Nem feltétlenül utal betegségre, ha a baba kitartóan sír. Akkor forduljunk orvoshoz, ha más, betegségre utaló tünetet is tapasztalunk. A gyerekorvos akkor sem haragszik, ha "csak" azért keressük fel, mert aggódunk, és nem értjük a sírás okát.

Láz

Egyértelműen azt jelzi, hogy a szervezet kórokozókkal küzd. Enyhe hőemelkedés azonban élénkebb hancúrozás, meleg fürdő után is jelentkezhet. Fél óra pihenés után mérjünk újra lázat.

A magas láz egyértelmű jel

Köhögés, orrfolyás

Csecsemőkorban nagyon hamar komolyabb gyulladáshoz vezethet az enyhébb felső légúti hurut is. Nyűgösség jelezheti, hogy a kisbaba nem érzi jól magát, arc-, homlokürege váladékkal telt meg.

Nyugtalan alvás

Mély álmából ébresztheti fel a fájdalom a kicsit középfülgyulladás esetén. Élesen, vigasztalhatatlanul sír, füle felé kapdos, kétségbeesetten kapálózik. Általában nátha előzi meg a középfülgyulladást.

Széklet

Feltétlenül vigyük orvoshoz a babát, ha széklete fekete vagy véres. A habos, nyálkás, híg széklet általában vírusos gyomorhurut jele, és pár nap alatt magától gyógyul. A folyadékpótlás a legfontosabb!

Hányás

Ha csak egyszer fordul elő, és a baba utána vidáman játszik tovább, nem kell aggódnunk. Ha viszont ismétlődik vagy egyéb tüneteket is tapasztalunk, ne késlekedjünk orvoshoz menni!

Ezek is hasznosak lesznek:
 • A betegségnek is van értelme
 • Mire Jancsi meggyógyul, Juliska beteg lesz?
 • Ha piros a popsi
 • Fülbajok

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések