Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miben van a legtöbb C-vitamin?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 4. | Frissítve: 2021. szeptember 2.

Forrás: babaszoba.hu

A C-vitamin a legfontosabb immunerősítő vitamin, ami a vas felszívódását is segíti. Lássuk a természetes beviteli lehetőségeket, milyen zöldségeket, gyümölcsöket érdemes fogyasztani, ha gondoskodni akarunk a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelről.

Miben van a legtöbb C-vitamin? (fotó: Getty Images)
Olyan ételek rendszeres fogyasztásával tudjuk biztosítani az immunrendszer erősítését, amelyekben sok C-vitamin található.
Az ételek C-vitamin tartalma hőkezelés hatására megsemmisül (50 Celsius-fok körül), ezért akkor jutunk a legtöbb, jól hasznosuló C-vitaminhoz, ha nyersen esszük a zöldséget, gyümölcsöt.

Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, zöldségek

Barbadoszi cseresznye
A legtöbb C-vitamint az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza: 1677 mg/100g-ot. Cseresznyét 7-9 hónapos kortól adhatunk a babának.
Homoktövis
Második helyen áll a homoktövis (695 mg), A homoktövissel leggyakrabban gyümölcslé formájában találkozunk. A homoktövist igazi vitaminbombaként tartják számon. A homoktövis a pépes ételek bevezetésétől adható a babának, kis adagban. Jól kombinálható almával, kesernyés íze miatt erre szükség is lehet a babáknál.
Csipkebogyó
Harmadik helyen a csipkebogyó (426 mg) áll. A belőle készített teát nem szabad forrázni, mert így elveszíti magas C-vitamin tartalmát, inkább langyos vízben érdemes áztatni. Másfél éves korig érdemes várni a csipkebogyó bevezetésével.
Fekete ribizli
A fekete ribizlinek nemcsak C-vitamin, hanem antioxidáns tartalma is jelentős. Nyáron van a fekete ribizli szezonja, de télen fagyasztva is elérhető. Egy-másfél éves kortól ajánlott a fogyasztása.
Paprika
Legegyszerűbben a paprika fogyasztásával juthatunk C-vitaminhoz, a legnagyobb mennyiségben a kaliforniai sárga paprikában található C-vitamin. 8-12 hónapos kortól adjuk a babának.
A fentieken túl jelentős mennyiségben található C-vitamin a petrezselyemben, a brokkoliban, a kelbimbóban, az eperben és a kiviben is.
C-vitamin hiányra utalhat a fáradtság, a gyakori fogínyvérzés, a száraz, töredezett haj és bőr, a koncentrációs problémák.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák