Baba

Mi (ne) legyen a kiságyban?

A rácsos ágy "berendezésével" kapcsolatban inkább arról beszélhetnénk, mi nem kell bele! Párnára nincs szükség, mert fulladást okozhat, ha az újszülött nem tudja kiemelni belőle a fejét.
2007. November 12.

Kedveskedhetünk neki baldachinnal, ágyrácsra kötözhető puha rácsvédővel, hogy ne üsse be a fejét, ha forgolódás közben nekiütközik, tehetünk a kiságyba újszülötteknek való szűkítőt, ami meghittebbé teszi a rácsos ágyat a kicsi számára – ám ezek nem elengedhetetlen tartozékok. Egy-két gumi- vagy plüssállat, libegő nézegetnivalók, színes falvédő az ágy mögött elegendő szórakozást nyújt, ne zsúfoljuk túl az ágyát, mert zavaró lehet a túl sok inger.

Fektessük a babát sima, nem süppedős felületre. Legjobb a kókusz- vagy habszivacs matrac. A kókuszmatrac átengedi a nedvességet és könnyen kiszárad, a habszivacsra terítsünk vízhatlan lepedőt, aminek egyik oldala frottír, a másik nejlon.

Kellemesebb közérzetet biztosít a baba számára, ha a lepedő és a matrac közé vastag frottírlepedőt vagy fürdőlepedőt terítünk. Mindegyik legyen kellően nagy, hogy jól a matrac alá hajthassuk, így nem mozdul el, nem gyűrődik. Könnyű, mosható pamut vagy kevertszálas takaró a legjobb, huzatra nincs feltétlenül szükség. Ha hűvös a szoba, adjunk inkább hálózsákot a csecsemőre, mert a vastag paplan alá becsúszhat a kis test.

Feje alá terítsünk félbehajtott textilpelenkát, ez felfogja a száján kicsorduló nyálat vagy tejet.

Kapcsolódó cikkek:

  • Veszélyes tárgyak a kiságyban
  • Így válassz kiságyat a babának!
  • Babavárás: mit kell beszerezni?
  • Hol jobb a babának, bölcsőben vagy kiságyban?
  • Forrás: Kismama magazin