Baba

Mi mindenre jó a lázcsillapító?

Szinte minden szülő tart otthon lázcsillapítót, felkészülve arra, hogy gyermeke a legváratlanabb helyzetekben lázasodhat be. Ez a készítmény azonban az oltási betegségre, fogzás és fogfájás esetén is alkalmazható.
2014. Április 29.

Mikor is kell lázcsillapító gyógyszerhez fordulni?

Számokkal kifejezve: ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot, vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C, szükség van lázcsillapításra.

A lázcsillapító szerek palettája széles. Gyógyszerformák tekintetében léteznek kúpok, az anyukák között “kanalasként” emlegetett szuszpenziók és tabletták. A hatóanyagokat tekintve már néhány hónapos kortól alkalmazhatók az ibuprofént, paracetamolt vagy aminofenazont tartalmazó készítmények. Az ibuprofén és a paracetamol készítményei vény nélkül is megvásárolhatók a gyógyszertárakban. Bármelyik lázcsillapító gyógyszerrel szembeni alapvető elvárás, hogy csökkentse a lázat,- és tegye ezt minél rövidebb időn belül, hatásosan, ugyanakkor kíméletesen.

Jó tudni azonban, hogy a köztudatban elsősorban lázcsillapítóként ismert patikaszerek – hatóanyaguktól függően – a klasszikus lázcsillapító tulajdonságukon túl, egyéb terápiás hatásokkal is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos lázcsillapító készítmények fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is egyben, ami számos esetben előnyösen kihasználható.

Röviden összefoglalva: a recept nélkül megvásárolható patikaszerek közül azok a készítmények, amik összetevőként ibuprofént vagy paracetamolt tartalmaznak, láz- és fájdalomcsillapító hatással egyaránt rendelkeznek. Különbség is van a két hatóanyag között: az ibuprofén, amellett, hogy hatásosan csillapítja a lázat és csökkenti a különféle fájdalmakat; a paracetamolhoz képest jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Az ibuprofénre jellemző “plusz” gyulladáscsökkentő hatás gyulladással is járó lázas betegségek esetén előnyösen kihasználható.

  • A kötelező védőoltások beadása utáni ún. oltási betegség ugyan nem kóros, mégis aggodalomra ad okot a szülőknek. A tünetek – az oltás típusától függően – jelentkezhetnek például levertség, étvágytalanság, hányás formájában, illetve az injekció beadása helyén gyulladásra utaló bőrpír, duzzanat, keményedés vagy fájdalom jelentkezhet. Nem ritkán hőemelkedés, láz alakul ki, amely folyamatos megfigyelésre és csillapításra szorul. Viszonylag gyakori a láz a csecsemőkori DTPa + IPV + Hib oltásokat követően, valamint a Pneumococcus okozta fertőzésektől védő vakcina beadása után. Ezeknél már a beadást követően néhány órával vagy egy nappal később kialakulhat a láz. Az ún. MMR-oltás mellékhatásaként a beadás után jellemzően egy héttel léphet fel hőemelkedés, láz. Az oltási betegség lázzal is járó tüneteinek enyhítésére eredményesen használhatók a komplex hatással rendelkező lázcsillapító szerek.
  • Az influenza vírus okozta megbetegedés jellemzően magas lázzal társul. A láz mellett a torokfájás és a fejfájás is a vezető tünetek közé tartoznak. Az ibuprofén tartalmú lázcsillapító készítmények a láz csökkentésén túl a különféle fájdalmakat is csillapítják, a gyulladást mérséklik.
  • Számos, bakteriális eredetű, gyulladásos betegség pl. mandulagyulladás, középfülgyulladás okozhat lázat és fájdalmat. Bár ekkor az oki kezelést elsősorban az antibiotikumok alkalmazása jelenti, a láz, a fájdalom és a gyulladás orvoslásában vezető szerepet tölthetnek be az ibuprofént tartalmazó készítmények.
  • A fogfájás nem csak a felnőtteknél fordulhat elő; a gyermekeknek is fájhat a foga. Amíg nincs lehetőség fogorvosi ellátásra, addig a panaszok kezelésére az ibuprofént tartalmazó (elsősorban lázcsillapítóként ismert) patikaszerek javasolhatók.
  • A tejfogak előbújása, a fogzás időszaka számos csecsemő, kisgyermek és anyuka mindennapjait nehezíti meg. A fogacskák áttörése nyűgösséggel, fájdalommal, gyulladással és hőemelkedéssel is járhat,- bár a fogzással összefüggésbe hozott hőemelkedés meglehetősen vitatott terület szakmai körökben is. Tény azonban, hogy a láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező „lázcsillapító” gyógyszerek segíthetnek a fogzási panaszok mérséklésében.

A házi patikában is tartott láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyermekgyógyszer egyrészt azt megnyugtató érzést adja a szülőknek, hogy az éjszaka közepén is tud megoldást kínálni a gyermeke panaszaira. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a láz a legkülönfélébb betegségek kísérője, jele lehet. A háttérben álló ok kiderítésére fel kell keresni az orvost abban az esetben, ha a lázcsillapító gyógyszer szedése ellenére a három-hat hónapos csecsemők tünetei huszonnégy órán belül, valamint a fél évnél idősebb csecsemők, (kis)gyermekek és kamaszok lázas tünetei két-három napon belül nem enyhülnek.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész