Baba

Mi lehet az oka, ha sokat szellent a szoptatott baba?

A szoptatott babák különösen sokat tudnak szellenteni, aminek több oka is lehet. Szerencsére ezek többsége nem ad okot az aggodalomra. Mi állhat tehát a fokozott gázképződés hátterében?
2021. Augusztus 07.
Mi lehet az oka, ha sokat szellent a szoptatott baba? (Fotó: Getty Images)

Az anya étrendje

Bizonyos típusú élelmiszerek állhatnak a fokozott gáztermelés hátterében. Dr. Florencia Segura gyermekgyógyász elmondta a romper.com portálnak, hogy néha az anya által fogyasztott ételek felelősek a gáztermelődésért, amitől a baba kényelmetlenül érezheti magát. Néhány gyakori bűnös a brokkoli, a burgonya, a bab, a karfiol és a fűszeres ételek. De a keresztesvirágú zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a kelbimbó szintén járhatnak ilyen hatással. Érdemes lehet étkezési naplót vezetni, ha úgy gondoljuk, hogy a baba szelességének hátterében valamelyik étel áll, és eltávolítani néhány élelmiszert az étrendből.

Tehéntej intolerancia

“Egyes babáknál tehéntejfehérje intolerancia alakul ki, és gyakran nyálkás vagy vizes lehet a székletük, visszaköphetik a tejet, és szelesek lehetnek, mert nem tudják hatékonyan megemészteni a tehéntejfehérjét” – mondta el Dr. Segura. A szakértő szerint ezeknél a babáknál javulnak a tünetek, amint az édesanya eltávolítja az étrendjéből a tejtermékeket, ha szoptat, vagy a tápszeres baba esetén hidrolizáltabb, jobban lebontott tápszerre vált. Azonban Dr. Krupa Playforth gyermekorvos megjegyezte, hogy ha ilyesmire gyanakszik az édesanya, mielőtt bármit is változtatna az étrendjén, erősen javasolt orvossal konzultálni, hiszen a táplálkozása nagyon fontos az anyatej-termelésre nézve.

Gyakori, rövid etetések

Dr. Playforth szerint a csecsemők gázképződésének hátterében állhatnak a gyakori, rövid etetések is, ami az első és hátsó tej egyensúlyának aránytalanságához vezethet. De mivel minden baba más, mindenképpen javasolt megkérdezni a gyermekorvost a személyre szabott etetési ajánlásokról.

Lenőtt nyelv

A lenőtt nyelv, vagy más néven a túl rövid nyelvfék megnehezítheti a baba hatékony szopizását. Ha a csecsemő nem tud megfelelően szopizni, feltehetőleg sok levegőt nyelhet az evés során, ami gázképződést eredményezhet. Ha emiatt aggódsz, a gyermekorvos tudja ellenőrizni, nincs-e lenőtt nyelve a babának.

De ha nincs is lenőtt nyelv, akkor is előfordulhat, hogy a baba szája nem tud megfelelően a mellre tapadni. Ha a baba sokat cuppog, vagy nagyon szorítja a mellbimbót, érdemes beszélni egy szoptatási tanácsadóval.

Etetési pozíció

Néha a babának csak arra van szüksége, hogy más pozícióban szoptassák. Érdemes lehet kipróbálni a futball-labda tartást, ami segíthet, hogy a baba szája megfelelően tapadjon a mellre, és szoptatás közben kényelmesen pihenhessen.

Túl gyorsan folyik át a tej a cumisüvegen

Ha lefejve, cumisüvegben kap tejet a baba, előfordulhat, hogy a tej túl gyorsan folyik át a cumin, és a baba így több levegőt nyel evés közben. Ezt meg lehet akadályozni úgy, ha lassabb áramlású cumisüvegre váltunk, illetve ha megpróbálunk változtatni a baba etetés közbeni testhelyzetén.

Normál gázképződés

Az is előfordulhat, hogy nincs különösebb oka a gázképződésnek. “A babák sok gázt termelnek, különösen emésztés során” – mondta el Dr. Tiffany Jumaily gyermekorvos. Ha úgy tűnik, hogy ez kellemetlenséget okoz a babának, a szakértő szerint érdemes kipróbálni néhány trükköt: gyengéd hasmasszázst, ha a baba lábait felemelve bicikliztetjük, vagy ha hassal az alkarunkra fektetjük a babát, hogy így enyhe nyomás érje a pocakot.

A legfontosabb annak a megállapítása, hogy érez-e fájdalmat a baba a fokozott gázképződés miatt. Amennyiben úgy látjuk, hogy igen, feltétlenül forduljunk a gyermekorvoshoz.

Forrás: romper.com