Baba

Mi lehet az oka, ha a baba küzd az alvás ellen?

A baba órák óta ébren van, dörzsöli a szemét, nyűgös és ásít, de egyszerűen nem akar elaludni. Időnként bármelyik babával előfordulhat, hogy nem tud lenyugodni, és nem akarja lehunyni a szemét, pedig alvásra lenne szüksége. De mi ennek az oka?
2022. Március 29.
Mi lehet az oka, ha a baba küzd az alvás ellen? (Fotó: Getty Images)

A baba túlfáradt

Bár a kimerültségről gondolhatnánk, hogy valószínűleg azt jelenti, hogy a baba könnyen elalszik, valójában ez nem mindig történik így. A csecsemőknél gyakran van egy olyan ablak, ami alatt el tudnak aludni. Ha ezt kihagyjuk a babánál, túlfáradhat, ami ingerlékenységhez, nyűgösséghez vezethet, és ahhoz, hogy nehezen nyugszik meg.

Nem elég fáradt

De előfordulhat az is, hogy a baba azért nem áll készen az alvásra, mert még nem elég fáradt. Ennek az oka lehet egy olyan egyszeri dolog miatt, mint hogy aznap az egyik napközbeni alvás túl hosszúra nyúlt, vagy éppen az, hogy növekszik és fejlődik, és az alvásigénye megváltozik.

Túl sok inger érte

A zajos játékok, a hangos zene, az izgalmas tevékenységek, a sok ember, stb. miatt a babát túl sok inger érheti, túlterhelődhet, és emiatt képtelen megnyugodni és elaludni.

Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás lefekvéskor is megjelenhet. Gyakran megfigyelhető a 8-18 hónapos kor közötti gyermeknél, hogy azért küzd az alvással, mert nem akarja, hogy a szülő elmenjen mellőle.

Cirkadián ritmus

A baba cirkadián ritmusa nagyjából 6 hetes korában kezd el kifejlődni, és 3-6 hónapos korában a cirkadián ritmus már elég érett lehet ahhoz, hogy valódi alvási ütemezést alakítson ki. De természetesen minden baba más, ezért előfordulhat, hogy egyes babák csak ezt követően alakítanak ki valódi alvási ütemezést.

Éhség

A kisgyermek az első néhány évben gyors növekedést mutat – a legtöbb baba az első születésnapjára megháromszorozza a születési súlyát. Ez a hatalmas növekedés sok tápanyagot igényel.

Betegség

Néha előfordul, hogy egy betegség okozta kényelmetlenség befolyásolja a baba alvását. Figyeljünk oda a betegség egyéb tüneteire, hogy időben orvoshoz tudjunk fordulni.

Mivel érdemes próbálkozni, ha a baba nehezen alszik el, küzd az alvás ellen?

Az, hogy mit tehetünk, ha a baba küzd az alvás ellen, részben attól függ, hogy milyen ok áll ennek a hátterében. A következő, általánosabb tippek pedig hasznosak lehetnek a pozitív alvási környezet megteremtéséhez, függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal küzd a kicsi.

Ismerjük meg a baba álmosságának jeleit

Gondosan figyeljük meg a baba fáradtságának, álmosságának jeleit, és néhány percen belül fektessük le az ágyába, ha olyan jeleket tapasztalunk, mint a szemek dörzsölése, az ásítás, a szemkontaktus kerülése, a nyűgösség, vagy a játék iránti érdeklődés elvesztése.

Legyen egy megnyugtató lefekvés előtti rutinja

Fürdés, mese olvasás, ölelés és éneklés a kedvenc fotelban – ezek mind olyan szokások, amelyek megkönnyítik a baba alvását. Legyünk következetesek, és minden este igyekezzünk ugyanazokat a dolgokat tenni, nagyjából mindig ugyanabban az időben. A nappali és esti rutin is segítheti a babát: például napközben játsszunk és kommunikálunk, reggel és délután sok napfénynek tegyük ki, de lefekvés előtt már legyen kevésbé aktív a program, legyenek nyugodtabbak a tevékenységek. Legalább egy órával a lefekvési idő előtt kerüljük a fizikai játékokat, a hangos zajokat és a képernyőt.

Ügyeljünk rá, hogy megfelelő helye legyen az alváshoz

Használjunk sötétítőfüggönyt, fehér zajt vagy egyéb elemeket a nyugodt környezet megteremtéséhez – de közben figyeljünk oda arra, hogy biztonságos legyen az alvókörnyezet.

Legyünk türelmesek és higgadtak

A baba könnyen ráhangolódik az érzelmeinkre, így ha nyugodtak maradunk, azzal neki is segíthetünk megnyugodni.

Forrás: healthline.com