Baba

Mi az oka, ha utál a baba a fűben lépkedni?

Ha egy dús, zöld fűvel borított kertben vagyunk egy kellemesen meleg tavaszi napon, bizonyára sokan szívesen lépkednénk ott egy kicsit mezítláb is. Azonban vannak babák, akik ezt nem így gondolják.
2021. Május 24.
Mi az oka, ha utál a baba a fűben lépkedni? (Getty Images)

Számos olyan aranyos videó lett már népszerű a közösségi médiában, amelyen kisbabákat szeretnének szüleik letenni a fűre, hogy ott tudjanak egy kicsit mezítláb lépegetni – de a kicsik inkább felhúzzák vagy szétterpesztik a lábaikat, hogy nehogy a fűhöz kelljen érniük.

A parents.com gyűjtéséből az egyik ilyen például egy 2017-es video, amelyen a Pazi D. nevű apuka 11 hónapos kislánya tornászokat meghazudtoló gyakorlatokat végez, csak hogy ne kelljen a fűhöz érnie. Vagy egy 2020-as, Youtubra feltöltött válogatás videó több babáról készült felvétellel, amelyen a kicsik nem merik letenni a lábukat a fűre, igyekeznek mindenképpen elkerülni ezt a találkozást.

De miért is kerülik ennyire bizonyos babák, hogy a fűre lépjenek?

A csiklandós, szúrós vagy esetleg nedves fűszálakra lépni mezítláb akár egy felnőttnek is intenzív tapintási ingereket jelenthet, így nem meglepő, hogy egy babának ennyire nehéz dolga van egy számára még erőteljesebb érzékszervi élménnyel.

“A fű szúrós textúrája messze eltér a szőnyeg, a csempe és a fa felületek lágyabb és kényelmesebb érzetétől a lábuk, a kezük és a testük számára, ezért a babák gyakran félnek tőle” – mondta el a parents.com portálnak Dr. Gina Posner, gyermekorvos. Hozzátette, hogy a fű akár még viszketést, sőt kiütéseket is okozhat, így ez is hozzájárulhat, hogy a baba még kevésbé érdeklődjön azért, hogy itt kússzon vagy játsszon.

Egy, a Cognition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a babák általában szkeptikusak a növényekkel kapcsolatban. Ebben azt írják, hogy a 8 hónapos babák jobban vonakodnak attól, hogy a kezeikkel fedezzék fel a növényeket, mint más élőlényeket. A kutatás szerint ennek lehetséges, hogy az oka az, hogy az ősidőkből fennmaradóan veszélyként érzékelik a növényeket, például az esetleges mérgező hatásuk miatt.

Ennek ellenére sok baba nagyon szeret játszani a kertben, a gyepen, ezért mindenképpen érdemes megbizonyosodni arról, hogy a babánk hogy viszonyul hozzá, élvezi-e a fűben való játékot vagy sem.