Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a szoptatási ambulancia?A szoptatási tanácsadó válaszol

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

2012. november 5.

Forrás: babaszoba.hu

Új, hiánypótló szolgáltatásra hívjuk fel a figyelmet, amely ugyan eddig is létezett egy-két bababarát címmel rendelkező szülészeten, de arról, hogy elterjedt, ismert lehetőségről volna szó, fontossága ellenére még mindig nem beszélhetünk.

A női mell, különösen abban az időszakban, amikor tej is termelődik benne, amolyan senki földjének számít az egészségügyi ellátórendszeren belül. Kihez forduljon az édesanya például akkor, ha mellgyulladása van? És ha fájdalmas a szoptatás? És akkor, ha gyógyszert kell szednie? És ha éjszakánként nyolcszor-tízszer is szopni szeretne a tíz hónapos? Vagy ha egyszer csak nem akar szopni a hét hónapos? Vajon a kapott tanácsok elősegítik a kizárólagos, igény szerinti szoptatást hat hónapos korig, majd a szoptatás folytatását kétéves korig vagy azon túl, ahogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlja?Egészségügyi kérdés egyáltalán a szoptatás?
Akár az volt eredetileg, akár nem, napjainkban tény, hogy elsősorban egészségügyi dolgozókkal kerül kapcsolatba a szoptatás során az édesanya. Addig rendszerint nincs is semmi gond, amíg minden rendben megy. Manapság azonban gyakoriak a szoptatási problémák, mert kevés hiteles és a szoptatást elősegítő információ jut el az anyákhoz, a velük kapcsolatba kerülő védőnők, csecsemőápolók, gyermekorvosok, szülészek és szülésznők képzéséből pedig hiányoznak a segítségnyújtást lehetővé tevő pontos, naprakész, részletes információk. Így sokszor kap a segítséget kereső anya sokféle, egymásnak ellentmondó tanácsot, túlságosan gyakran és indokolatlanul javasolják a szoptatás abbahagyását. Még mindig ritkaságnak számít, hogy az orvos, védőnő vagy csecsemős a laktáció területén jártas szakemberhez (teljes listájuk térképpel itt) irányítsa azokat az anyákat, akiknél az ő tudása kevésnek bizonyul a probléma megoldásához. A Semmelweis Egyetemen még csak harmadik éve létezik az a posztgraduális képzés, amelynek során a szoptatás támogatásával kapcsolatos széleskörű, nemzetközi normáknak is megfelelő ismeretanyagot el lehet sajátítani.
Szerencsére egyre több gyermekorvos érzi úgy, hogy szakmai tudását szerencsésen egészíti ki a laktációs szaktanácsadói végzettség, és a cím birtokában szoptatási ambulancia létrehozását kezdeményezik. Ezeken a helyeken meghatározott rendelési időben, a társadalombiztosítás terhére, általában előzetes bejelentkezés alapján foglalkoznak az édesanyák és a babák szoptatási problémáival. Az ellátási forma előnye, hogy azokban az esetekben, amikor gyermekorvos végzettségű szoptatási tanácsadó vezeti a rendelést, és intézményi háttérre, további vizsgálatokra van szükség, minden helyben rendelkezésre áll, és az ambulanciát vezető orvos gyógyszert is tud felírni, ha ezt szükségesnek találja. A szoptatási ambulanciákat holisztikus szemléletmód jellemzi, ami például azt is jelenti, hogy az anya és csecsemője egységét mindig szem előtt tarják, problémáikat nem külön-külön, egymástól függetlenül szemlélik. Ez különösen olyan esetekben elengedhetetlen, amikor az anya vagy a csecsemő krónikus betegséggel küzd, emiatt gyógyszert kell szednie, kórházi ápolásra szorul, vagy a betegség rontja a szoptatási, szopási képességet. Ennek köszönhetően olyan megoldások születnek, amelyek lehetővé teszik a szoptatás folytatását vagy legalább részleges fenntartását. Ha tejapasztásra van szükség, az anya és a csecsemő érdekeit messzemenően figyelembe vevő módon történik.

Az első szoptatási ambulancia gyermekkórházban
2012 őszén a budapesti Bethesda Gyermekkórházban kezdte el működését az első olyan szoptatási ambulancia, amely nem szülészeten, hanem gyermekkórházban működik három gyermekorvos közreműködésével. Dr. Véghné dr. Bihari Krisztina, dr. Szalkay Krisztina, dr. Steinbach Réka a Magyarországon megszerezhető legmagasabb szintű szoptatási szaktanácsadói képesítéssel rendelkeznek, és a nemzetközileg elismert IBCLC cím birtokosai, illetve várományosai. Az új ambulancia rendelése Budapesten, a Bethesda utca 3. szám alatti, második emeleti járóbeteg-rendelőben található, és keddenként 12 és 16 óra között látogatható. Bejelentkezés és időpont-egyeztetés telefonon hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 17 és 18 óra között a 20/56-99-044-es mobilszámon, vagy kedden 17 és 18 óra között a 70/27-12-356-os mobilszámon.

Hol van még szoptatási ambulancia?
Hasonló szolgáltatás működik még Ózdon dr. Kós Csaba gyermekgyógyász IBCLC, Egerben Tóthné Hasilló Annamária szülésznő IBCLC, és a budapesti Szent István Kórházban dr. Sarlai Katalin és dr. Waldinger Katalin neonatológus gyermekgyógyász IBCLC vezetésével. Mindhárom helyen előzetes bejelentkezés szükséges. További információk és más szoptatási szakrendelések itt találhatók:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések