Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a mekónium?

Szerző: Nagy Zita

2015. augusztus 7. | Frissítve: 2021. május 3.

Forrás: babaszoba.hu

Lehet, hogy a szó elsőre nem hangzik ismerősen, de ha azt mondjuk magzatszurok, már biztos, hogy hallottál róla. Ha még gyermekvállalás vagy szülés előtt állsz, elmondjuk, miért fontos, hogy minél többet tudj róla.

A mekónium, azaz más néven magzatszurok, a baba első széklete. Ez egy zöldesfekete színű, ragadós szurokszerű massza, ami a magzat bélrendszerében, még az anyaméhben keletkezik. Ez a magzatszurok az első napokban 2-3 alkalommal, de akár minden szoptatás után is ürülhet az újszülött szervezetéből. Amikor ez az anyag végleg kiürült, akkor indul be a baba valódi emésztése, amivel együtt a székletének színe, szaga és állaga is jelentősen megváltozik.

Ha a magzatszurok nem kint ürül...

Maga a magzatszurok lenyelt magzatvízből és az abban található, megemésztett szöveti darabokból, leváló bélsejtekből, hámsejtekből, epefestékből, nyálkadarabokból tevődik össze. Amíg a magzat a méhben van, előfordulhat, hogy külső tényezők hatására a bélmozgása felerősödik, és ezzel együtt a végbélzáró izma pedig elernyed. Ez pedig azt eredményezheti, hogy magzatszurok kerülhet a magzatvízbe. Ebben az esetben a magzatvíz és a magzatszurok és sűrű, piszkos zöld folyadékot alkot.
Ha szerencsések vagyunk, akkor ez kiderülhet a kórházban a magzatvíz vizsgálatakor. De legtöbbször mégis akkor lehet észrevenni, amikor már benne vagyunk az események sűrűjében, amikor elkezd folyni a magzatvíz. Ebben az esetben onnan tudjuk, hogy valami nem stimmel, hogy a távozó folyadék nem átlátszó és tiszta, hanem zavaros, és apró, azonosíthatatlan dolgok úszkálnak benne. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal hívjuk fel az orvosunkat. Erre azért van szükség, mert a magzatszurok méhbe való ürítése jelezheti, hogy a babának esetleg valami baja van.
Ha magzatszurok kerül a magzatvízbe, akkor a szülést általában minden lehető eszközzel felgyorsítják. Legtöbb esetben vagy időszakos, esetleg állandósult oxigénhiányos állapot okozza a magzatszurok idő előtti ürítését. De az is előfordulhat, hogy a magyarázatot a késői szülés, a kis fejlettségi súly, a köldökzsinórral kapcsolatos problémák, vagy a méh alulfejlettsége adja.

Ha zavaros a víz...

Ha otthonszülésre készültél, de zavaros a szivárgó magzatvized, inkább a kórházban szülést válaszd! Ez a te megnyugtatásodra szolgál, hiszen ebben az esetben nagyon körültekintően kell bánni a babával a születés után. Ha magzatszurok kerül a magzatvízbe, akkor a születés után különös gonddal kell kitisztítani a baba orrát és száját, mert ha az újszülött belélegzi a magzatszurkot, az nagy bajt eredményezhet!
A magzatszurok belélegzése ugyanis a kicsi légútjainak részleges vagy teljes elzáródását okozhatja, mivel kilélegzéskor elakadhat a légutakban. Eközben a tüdő vagy annak egy része túlságosan kitágulhat. Ezért fontos, hogy a mekóniumos magzatvizet nyelt baba rögtön szakértő kezekbe kerüljön!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések