Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a fehér lepedék a baba nyelvén?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. november 21. | Frissítve: 2015. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

Gyakran előfordul, hogy a kórházból frissen hazatérő anya fehér lepedéket lát a kisbaba bőrén. Jó tudni, hogy gombás fertőzéssel állunk szemben.

Ha a fehér lepedéket ujjadra csavart, kamillateába mártott steril gézlappal le tudod törölni, csak a szopás utáni tejmaradék ez a fehéres réteg. A letörölhetetlen lepedéket a száj nyálkahártyáján megtelepedő gomba (soor oris) okozza. A különböző gombafajták egész életünk során jelen vannak szervezetünkben bizonyos mennyiségben, jelenlétükre azonban csak elszaporodásuk utal.

Újszülöttkorban ez a még gyenge immunrendszer miatt előfordulhat: egészséges, érett újszülötteknél 2-5 százalékban, koraszülötteknél 10 százalékban is. Akár a szülés során is fertőződhetett a baba, a várandósság alatt ugyanis az anyai szervezet is fokozottabban hajlamos a gombásodásra.

Ha fehér lepedéket veszel észre kisbabád nyelvén, cselekedj!

A gombafertőzés kezelés nélkül továbbterjed, a tápcsatornában és azon áthaladva a pelenkás területen is tüneteket okoz. A szájban jelentkező tünetek megjelenése után mintegy két héttel számíthatsz arra, hogy piros foltok vagy pöttyök alakulnak ki a popsin.

A baba szájából szopás során a mellbimbóra is kerül a gombából, így folyamatos az újrafertőződés, ha meg nem szünteted a fertőzés forrását, körforgását. A nyűgösség, hasfájás, étvágytalanság hátterében a szájból továbbterjedt gombafertőzés áll, ezért is fontos, hogy legyőzd.

Egyszerre három területen kezeld:

 • Szopás után erőteljesen töröld le a baba nyelvét az orvos által felírt ecsetelővel átitatott steril gézlappal.

 • Hagyd, hogy a melled szopás után a levegőn megszáradjon. Melltartó és melltartóbetét helyett otthon csak egy könnyű blúzt hordjál, mert a meleg nedvesség kedvez a gombáknak. Makacs fertőzés esetén a mellbimbót is ecsetelned kell.

 • Szellőztesd a baba popsiját, amikor alszik: terítsd alá a pelenkát, és a kiságyon kívül elhelyezett infralámpával tartsd langyosan fél-egy óra hosszat. Vékonyan kend be Neogranormonnal, cseréld gyakran a pelust, és ne zárd túl szorosra.


 • Ezeket is érdemes elolvasnod:
 • Milyen a baba bőre? Sárga, kiütéses vagy száraz...?
 • Segítség, szájpenész!
 • Gombák a pelenkában!
 • Látogatóban az újszülöttnél

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák