Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi a tejkiütés és hogyan kezelhető?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 8. | Frissítve: 2021. augusztus 6.

Forrás: babaszoba.hu

A tejkiütés már nevében is mutatja, hogy okának az anyatejet tartják. Veszélyes-e a tejkiütés? Mit kell tenni, ha megjelenik a baba bőrén?

Mi a tejkiütés és hogyan kezelhető?

Különösen az első hónapokban és legfőképpen szoptatott babánál fordul elő a tejkiütés. Általában az arcon jelentkezik, de megjelenhet a nyakon, a fejen is. Lehetnek elszórtak, de összefüggőek is. Ijesztő kinézetűek: kicsi, piros, kissé kidudorodó göböcskék, amelyek síráskor vörösebbé válnak.
Bár elsőre ijesztőnek tűnik, mégis ártalmatlan dologról van szó, amely a babákat nem zavarja. A tejkiütés oka abban keresendő, hogy az újszülött bélrendszere még éretlen, ezért nem tudja feldolgozni az anyatejet.
Elterjedt, de téves elgondolás, hogy a tejkiütés megjelenésével nem szabad túl sokat szoptatni a babát, úgy mond túletetni, és mindenképpen ki kell várni a szoptatások között a három órát. Nem lehet túletetni egy szoptatott babát és a bélrendszere attól, hogy kevesebbszer kap enni, nem lesz hamarabb érett.
A tejkiütés a babák többségénél kialakul és magától elmúlik. Amit tehetünk, hogy anyatejjel kenegetjük. A langyos vizes, óvatos áttörlés is segít. Fürdetéskor figyeljünk arra, hogy bababőr-barát termékeket használjunk, óvakodjunk a mesterséges adalékoktól, de ez általában véve is ajánlatos, tejkiütéstől függetlenül.
Ha gennyessé válna a kiütés (ami nagyon ritkán fordul elő), akkor érdemes felkeresni az orvost vagy a védőnőt.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések