Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi a jó abban, ha nem tudod előre a baba nemét?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 2. | Frissítve: 2021. április 12.

Forrás: babaszoba.hu

Miért választja azt valaki, hogy nem deríti ki előre, milyen nemű lesz a gyermeke?

Annabelle Moseley, a Mother.ly szerzője úgy döntött, nem tudja meg előre születendő gyermeke nemét - de teljesen megérti az összes barátját, aki saját kisbabájáét szerette volna előre tudni.
Annabelle felidézi, hogy amikor az ultrahang-vizsgálat során azt mondta, nem szeretné megtudni a baba nemét, az orvos meglepődött, mondván, hónapok óta ő az első, aki nem szeretné. Habár ahogy a szerző fogalmaz, valójában akarta, de azt választotta, hogy nem tudja meg.
Rengeteg jó ok van szerinte is arra, miért jó előre tudni a baba nemét, és ismerősei sem értették, miért döntött így. De mégis így döntött, és úgy gondolta, talán vannak még, akik szívesen megismernék az indokait, mi a jó abban, ha nem deríti ki előre a baba nemét.
Mi a jó abban, ha nem tudod előre a baba nemét? (Fotó: Getty Images)

Kontrollvesztés

Annabelle úgy gondolta, hogy az anyaság állandó kontrollvesztéssel is jár, és feltette magának a kérdést, hogy miért is nem kezdi ezt gyakorolni? Azzal, hogy nem tudta meg előre a baba nemét, igyekezett felkészíteni magát arra, hogy ne ijedjen meg majd annyira azokon a napokon, amikor úgy érzi, hogy minden irányítás kicsúszik a kezéből.

Szerető elfogadás

A szerző azt tapasztalta, hogy amikor valaki babát vár, általában azt feltételezik, hogy preferálja valamelyik nemet. Őt azonban nem érdekelte, hogy milyen nemű gyermeket vár, csak azért imádkozott, hogy gyermeke egészséges legyen.
De felidézi egy barátja történetét, aki nagyon azt akarta, hogy fia szülessen, és miután megtudta, hogy kislánya lesz, hónapokig aggódott amiatt, hogy mi lesz, ha nem tud majd eléggé kötődni a lányához. De amikor először találkozott a babával, azonnal beleszeretett. Tehát, miért ne kerülje el az ember ezt az aggódást?
A szerző szerint az első és legfontosabb, hogy a kisbaba egy egyedi személy, csodás lélekkel. Szerinte, ha vár valaki, hogy megtudja a baba nemét, akkor a rokonok, barátok, ismerősök majd a csillogó szemű, varázslatos nevetésű kis James-szel, vagy a fürtös hajú, jó étvágyú kis Alice-szel találkoznak először, nem egyszerűen a "kisfiúval" vagy "kislánnyal".

Elkerülni a csalódást, és a babára nehezedő nyomást

Lehet, hogy a családban van olyan - akár beismeri ezt, akár nem -, aki csalódott lesz, ha megtudja, hogy lányt/fiút vársz. Idővel ezen természetesen túljuthatnak, de a szerző felteszi a kérdést, hogy miért ne kímélhetné meg ettől a gyermeket, akit aztán boldogan vár mindenki? Szerinte, ha nem derül ki előre a baba neme, az attól is óvhatja őt, hogy előre gondolkodjanak a gyermek majdani személyiségéről.

A teljes színpaletta

Nem csak a rózsaszín és a kék létezik, érdemes használni a teljes színpalettát. Annabelle-éknél például zöld lett a babaszoba, mesekönyvek karaktereivel díszítve. Az első babaruhák sárga és zöld színűek voltak, és csak a baba születése után néhány héttel vásárolt nem-specifikusabb darabokat.

Megúszod a fiú-/lánynevelési tanácsokat

Ahelyett, hogy a kismamát arról "oktatnák ki", milyen fiúkat vagy lányokat nevelni, azt kérdezik tőle: "Komolyan nem tudod, milyen nemű lesz? Ez engem őrjít meg, pedig nem is az én gyerekem!".

Ha az ultrahang tévedett

Annabelle felidézi az ismerőse történetét, aki azt hitte, lánya lesz, pedig csak a baba titkolta el a nemét. Így végül meglepetésre, világra jött egy kisfiú, aki hazaköltözött egy rózsaszín, hercegnő dekorációs gyerekszobába. Természetesen ez ritkább eset, de a szülő érezheti úgy is, hogy gyászol egy olyan elvesztett babát, aki soha nem is létezett.

Kapcsolat a korábbi generációkkal

A korábbi generációknak nem volt arra lehetősége, hogy előre tudják a baba nemét, így a szülést átszőtte annak rejtélye és csodája, hogy csak akkor derült ki, kislány vagy kisfiú a kicsi. A rokonoknak is várniuk kellett az izgalmas hírre, nem tudták meg előre a közösségi oldalakról. Annabelle megjegyzi, hogy a korábbi generációkhoz képest szinte minden fejlődött a vajúdással, szüléssel kapcsolatban, de ő szereti legalább ezt a kapcsolatot a felmenőkkel. "Bármilyen is legyen az ember vallása, nem tudni előre a baba nemét hatalmas bizalom, hogy minden rendben lesz, és végül azt kapja, amire hivatott" - vélekedik.

Nagyon izgalmas a várakozás

Emlékszel milyen volt gyerekként alig várni, hogy kinyithasd a karácsonyi/születésnapi ajándékot, és megtudd, milyen kincs rejtőzik a csomagban? Ez ennek az izgalmas várakozásnak a százszorosa. "A nagynéném azt mondta, ez majd segíteni fog a kitolási szakaszban erősebben nyomni, mert annyira izgatott leszel, hogy végre megtudd, kisfiad vagy kislányod van. És igaza lett. Amikor megszületett a kisbabám, és megtudtam, az őszinte öröm és csodálkozás könnyeivel sírtam. Kiderült, hogy ez életem legjobb meglepetése" - írja Annabelle.

A baba egyébként sem olyan lesz, mint amire a szülő számít

Valójában, ha előre ismered a baba nemét, attól még nem fogod tudni, mire számíts, és a legtöbb anyuka elmondhatná, hogy soha nem tudta volna előre elképzelni azt a tökéletes és egyedi személyt, aki a kisbabája. Várni, hogy megtudd, lehetőség arra, hogy az új babába szeress bele, ne az előzetes elképzelésbe.
Teljesen érthető, ha az ember előre szeretné tudni a baba nemét, számtalan jó oka lehet ennek. "De ha úgy döntesz, hogy nem tudod meg előre, ott vagyok veled - és nem vagyunk egyedül" - írta Annabelle. "Mi vagyunk azok, akik két nevet választottak, akik frusztrált barátai izgatottan várakoznak, és akik euforikus, meglepett könnyeket sírnak a kórházban."
A cikk eredeti forrása: mother.ly

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések