Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi a glutén? Mikortól adható a babának?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 19. | Frissítve: 2017. augusztus 9.

Forrás: babaszoba.hu

Korábban úgy gondolták, hogy minél később találkozik a baba a gluténnel, annál jobb: kevésbé alakul ki a gluténérzékenység vagy más néven cöliákia. Ma már ezt másképp ajánlják.

Mi a glutén? Mikortól adható a babának?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Glutént tartalmaz a búza, a rozs, az árpa, a tönköly, a kamut (ősi, egyiptomi búzafajta), a maláta és a malátakivonat is.
A glutén bevezetés időpontja és hogyanja is fontos. Utóbbinál arra érdemes odafigyelni, hogy a közkedvelt háztartási keksz cukrot tartalmaz és sajnos a különféle egyéb babatermékek között is sok van, ami tartalmaz tejport, cukrot, szóját: ezek egyáltalán nem egy pici baba igényeire vannak tervezve. Érdemes jól elolvasni az összetevőket illetve saját babakeksz sütésén elgondolkozni, esetleg egy kávéskanálnyi búzadarát keverni a gyümölcs/zöldségpépbe.

Mégis mikortól?

A válasz egyáltalán nem könnyű. A jelenlegi ajánlások szerint a gluténtartalamú élelmiszereket kis mennyiségben kell bevezetni a baba étrendjébe valamikor 4 és 7 hónapos kor között. A jelenleg érvényes ajánlások szerint a 4 hónapos kor előtti glutén bevezetés és a 7 hónapos kor utáni kóstoltatás egyaránt növeli a gluténérzékenység kockázatát.
Míg a 3 hónapos kor előtti bevezetés tilalma könnyen megy, hiszen nem nagyon valószínű, hogy egy két hónapos babának kekszet adjon valaki, addig a 7 hónapos korig kitétel korántsem ennyire evidens. A WHO szerint a kizárólag anyatejes táplálás 6 hónapos korig ajánlott, de ne felejtsük el, hogy nem minden gyerek egyforma. Vannak olyan babák, akik félévesen vidáman kóstolgatnak gyümölcsöt, de vannak olyanok is, akiket félévesen, sőt akár 7-8 hónaposan sem nagyon csigáz föl az anyatejen és szoptatáson kívül más. Ilyenkor nehéz egy anyának higgadtan a gluténbeveztés ajánlásait követni, ráadásul maga az szoptatási ajánlás szögezi le, hogy nincs is azzal semmi baj, ha egy 7-8 hónapos baba nem kifejezetten érdeklődik az ételek iránt, épphogy kóstolgat, de ilyenkor nyugodtan adhatunk neki még időt. De akkor mi legyen a gluténnal?

Szoptatott vagy tápszeres a baba?

Azoknál a csecsemőknél, akiknél megvalósult a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, hét hónapos korig mindenképpen történjen meg a glutén bevezetése. Mindenképpen anyatejet is kapjon ebben az időszakban is, sőt utána is 1-3 hónapig (ez a hat hónapig kizárólagosan szoptatott babák esetében szinte evidens) és az is nagyon fontos, hogy csak kis mennyiségben kapjon glutént, mert az allergia kockázatát az is növeli, ha nagy mennyiséggel indítunk. A kis mennyiség kb. heti 3-4 alkalommal egy kávéskanálnyit jelent. Pépesíthetjük a glutén tartalmú élelmiszert pl. kekszet és lefejt anyatejjel vagy felforralt vízzel összekeverve adhatjuk a babának.
Azoknál a csecsemőknél viszont, ahol nem valósult meg a 6 hónapig tartó kizárólag szoptatás, vagy vegyesen táplálja az anya tápszerrel és anyatejjel, ott 4 és 6 hónap között kell bevezetni a glutént. Gyümölcspépekbe keverve, szintén kis mennyiségben. Ha még bármennyit is szopik a csecsemő, akkor ebben az esetben is folytatni kell a szoptatást.

Miért fontos a glutén bevezetés a babáknál?

Azért nagyon fontos megfogadni az ajánlásokat (és nem hallgatni azokra, akik egy legyintéssel elintézik, hogy régebben egy két hónapos is kapott a kezébe kenyérhéjat, mégsem lett semmi baja), mert a cöliákia egy súlyos betegség, amelynek kezelésében a megelőzés, a korai felismerés és a diagnózist követően szigorú gluténmentes étrend elengedhetetlen. A nem kezelt cöliákia hiánybetegségeket okoz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések