Baba

Metszőfoggal született, nem szoptatják

Vicki Griffiths szeptember 8-án hozta világra a 3,2 kilogrammos Eva Faith-et, akit szeretett volna természetes módon táplálni - ám amikor meglátta a csöppség kifejlett metszőfogait, meggondolta magát.
2013. Szeptember 25.

Az orvosok becslése szerint 2-3 ezer gyermekből egy születik fogakkal. A kis Eva kifejlett fogain az ápolónők is meglepődtek a middlesbrough-i James Cook Egyetemi Kórházban, de egészen addig nem vették észre addig, amíg a szülés utáni fürdetés alkalmával az újdonsült apuka rá nem mutatott a különlegességre.

“Amikor visszatértem a szobába, Steven egyszerűen közölte: nézd csak, fogai vannak! És mindketten nevetésben törtünk ki. Valósággal sokkot kaptunk, és az ápolónők is. Mivel addig zárva tartotta a száját, nem is láthattuk a dolgot. Mondhatom, bizarr látványt nyújtott” – emlékszik vissza a kismama.

“Szerettem volna szoptatni, de meggondoltam magam. Igazán nem hibáztathat érte senki!” – tette hozzá Vicki. A szülők attól tartanak, hogy a baba még több fogat kezd idő előtt növeszteni, még mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót vagy ínynyugtatót lehetne neki adni.

“Megállás nélkül kérdezgettem a nővéreket, hogy mit adjak Evának, ha fájdalmai vannak, de egyikük sem tudott válaszolni” – kesereg a háromgyermekes családanya. “Miután hazajöttünk a kórházból, azonnal a háziorvos felé vettük az irányt, aki még nem hallott hasonló esetről. A negyedszázados tapasztalattal rendelkező védődő pedig úgyszintén” – tette hozzá Vicki, aki eleinte azt hitte, hogy fulladásveszély miatt el kell távolítani az apró fogakat. A gyermekorvos véleménye szerint azonban ettől nem kell tartani, így a fogacskák maradnak. Eva jelenleg cumisüvegből eszik, igen jó étvággyal.

“Összesen 2-3 alkalommal fordult elő ilyen nálunk két év alatt, s évente 4 000 baba születik nálunk. Ilyenkor egy vagy két fog bújik ki hamarabb, jellemzően alul” – mondta Jonathan Wyllie, a James Cook Egyetem szakértője.