Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mesterséges intelligencia diagnosztizálhatja a gyermekbetegségeket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 18.

Forrás: MedicalOnline

Olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftvert készítettek kínai kutatók, amely sokszor jobban diagnosztizálja a gyermekbetegségeket, mint az orvosok.

A mesterséges intelligencián alapuló szoftver egy hatalmas adatbázis adatait és adatkapcsolatait tárja fel és ennek segítségével azonosít be gyerekbetegségeket. Ráadásul sok esetben jobb eredményekkel, mint az orvosok.
Mesterséges intelligencia diagnosztizálhatja a gyermekbetegségeket
Az nem újdonság, hogy mesterséges intelligencián alapuló rendszereket használnak a diagnosztikában, különösen a képalkotó vizsgálatok területén. A dr. Zhang vezetésével dolgozó 70 fős orvos-kutató csapat által létrehozott szoftver különlegessége, hogy egyaránt képes a laboreredmények, a kézzel írott leletek, a kórtörténet és a képalkotó vizsgálatok feldolgozására, és diagnózis készítésére. A program körülbelül 1,3 millió beteg több mint 100 millió leletének és laboreredményeinek felhasználásával készült adatbázist használ - írja a medicalonline.hu.
A szoftver 95%-os pontossággal képes azonosítani az orrmelléküreg-gyulladást és a légúti fertőzéseket. Kevésbé elterjedt betegségek esetében - pl. akut asztma, mononukleózis, bakteriális eredetű meningitisz és a bárányhimlő - kimagasló eredményt ért el, pontosabbat, mint az orvosok
A kutatók leszögezik, hogy a mesterséges intelligencia sohasem pótolhatja 100%-ban az orvost, csak egy nagyon jó eszköz lehet, hasonlóan ahhoz, amikor egy önvezető autó is csak sofőr felügyelete mellett közlekedhet.
Egy kínai kutatócsoport a Nature Medicine folyóiratban számolt be a szoftverről.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák