Baba

Mert meztelenkedni jó!

Ha kétéves gyereked pucérra vetkőzik, és boldogan szaladgálni kezd, ne érezd magad kínosan! Örülj neki, hogy boldog és elégedett a testével!
2013. Augusztus 30.

Nincs bájosabb látvány, mint egy meztelen kisgyerek. Boldog, felhőtlen, elégedett és végtelenül szabad. Ám mi, felnőttek csak ritkán tudunk vele együtt örülni ennek a nagy feltárulkozásnak. A legtöbbször inkább zavarba jövünk, ha ledobálja magáról a ruhát, még akkor is, ha senki nem látja, vagy senkit nem zavar.A kicsik még az egész testükkel érzékelik a világot, és minél több érzékszervük van szabadon, annál boldogabbak. Ezért is szeretik a közös fürdést, az ölelést, a közös alvást – mindent, ami érintéssel jár, lehetőleg minél nagyobb testfelületet érintve.

Szükség van a határokra

A nemiség alapjai kétéves korban kezdenek megszilárdulni, így azután főleg három és öt év között a pucérkodásnak már szexuális töltete is lehet, gyakran van is – állítja Nagy Brigitta pszichológus. Kétéves kor után okosabb, ha a felnőttek kevesebbet vannak meztelenül a gyerek közelében. Nem szégyenből, hanem tapintatból. Nem kell ügyet csinálni belőle, de jobb, ha felhúzzuk az úszónadrágot, ha a gyerekkel fürdünk. Ilyenkorra már más a bőrérzés jelentősége is, ezért okosabb, ha fürdés után nem meztelenül, hanem pizsamában bújunk a közös ágyba. Ha ő még ruha nélkül lenne, azzal persze semmi baj, de meg kell tanítani a kereteit, hol megengedett és hol nem.

Fontos lépcsőfok

Merthogy a felhőtlen és nyilvános pucérkodás nem tarthat örökké. Legkésőbb négyéves kor körül érdemes felhívni a gyerek figyelmét arra, hogy bizony vannak elvárások vele szemben, ha elmegyünk otthonról. Nem kell túlmagyarázni a dolgot, elég csak annyit mondani, hogy “te ruhában és ruha nélkül is gyönyörű gyerek vagy, de amint látod, az emberek, ha elmennek otthonról, felöltöznek. Nyugodtan leveheted a ruháidat, ha hazaértünk, de ha elmegyünk, inkább fel kell öltözni.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi van a ruha alatt?
  • Segítség, rajtakapott a gyerek!
  • 4 évesen