Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mérföldkő a babák életében: a beszéd

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 4. | Frissítve: 2020. július 20.

Forrás: babaszoba.hu

Életük első két évében tanulnak meg beszélni a babák. De még mielőtt kimondanák az első szavaikat, elsajátítják a nyelv szabályait azzal, hogy megfigyelik, hogyan kommunikálnak a felnőttek.

A kisbabák születésük után fokozatosan használni kezdik a nyelvüket, az ajkaikat, a szájpadlásukat és különböző hangokat adnak ki. Először sírással fejezik ki magukat, majd egy-két hónapos korukban kiejtik az "ó" és "á" hangokat is. Hamarosan, úgy 6 hónapos koruk környékén pedig már kimondhatják a "mama" és "papa" szavakat is, melyek biztos, hogy könnyeket csalnak a szemedbe.
Innentől kezdve rohamosan fejlődni kezd a gyermeked beszéde, tanul tőled és az őt körülvevő emberektől. 18 hónapos és 2 éves kora között pedig már 2-4 szót össze is tud illeszteni mondatokká. Elmondja mindazt, amit lát, hall, érez vagy gondol.

A beszédtanulás folyamata

Mire számíthatsz?
A méhben
Bizonyos kutatások szerint már az anyaméhben elkezdődik a folyamat. Hozzászokik a szíved dobbanásához, és hamar meg tudja különbözteti a te hangodat a másokétól.
Az első 3 hónapban
A kommunikáció első formája a sírás. A sírása is különböző: sikít, ha éhes, nyöszörög, ha tele a pelusa. Ami pedig a beszédértését jellemzi: elkezdi felismerni a szavak jelentését és a mondatok felépítését, ahogy hallgatja a körülötte lévő emberek párbeszédét.
4-6 hós korában
A baba elkezd "fecsegni", ötvözi a mássalhangzókat a magánhangzókkal, így gyakran előfordul, hogy már ebben a korban kimondja például a "baba" szót. Újabb 6 hónap múlva már a saját nevét is el tudja neked mondani. Kimondhatja a "mama" vagy "papa" szót is, de ez tudatossá szintén csak jóval később, 1 éves kora környékén válik.
A baba kísérletezni kezd a beszéddel, ami ilyenkor értelmetlen, idegen nyelvű halandzsának tűnhet, mintha idegen nyelven tartana monológot neked. Furcsa hangokat ad ki, játszik a szájával, fogaival, szájpadlásával, hangszálaival. Ez nagyon jó móka neki.
Ebben az időszakban ugyanolyan hangokat adnak ki a babák, teljesen mindegy, te épp magyarul, angolul, franciául vagy japánul beszélsz hozzá. Előfordulhat, hogy bizonyos hangokat előnyben részesít a kisbabád (pl. "ka", "da") és folyamatosan ezeket ismételgeti, mert tetszik neki, ahogy ez hangzik és élvezi a szájának ezt a játékát.

El fogsz olvadni, amikor beszélni kezd a babád

7-12 hós korában
Ebben a korban a baba gügyögése mintha értelmet nyerne. Ez azért van, mert próbálja úgy kiejteni a hangokat, ahogy azt tőled hallja. Segíts neki: beszélj hozzá sokat és olvass neki!
13-18 hós korában
Néhány szót már tudatosan használ, tisztában van a jelentésükkel. Ragozni is próbál, amikor pedig felfelé emelkedő hangon mondja, hogy "fel", azzal azt akarja kérdezni tőled: felveszel? Rájön, milyen hatalmas ereje van a kommunikációnak.
19-24 hós korában
Talán már 50 szót is ki tud mondani a gyermeked, de ettől sokkal többet ért. Napról napra egyre több szót sajátít el, ideje odafigyelned arra, miket mondasz előtte. Már 1-2 szót össze is tud kapcsolni, így egyszerű mondatokat alkot, pl. "vegyél fel".
2 éves korára már 2-4 szóból profi mondatokat alkot, és az egyszerűbb dalokat is el tudja énekelni. Ahogy erősödik az önérzete, arról is beszélni kezd, mit szeretne, mit gondol vagy mit érez. A névmások viszont még összezavarják őt, ezért előfordulhat, hogy az "én" helyett "babának" nevezi magát (pl. baba iszik, baba eszik). 
25-36 hós korában
Egy darabig még küzd azzal, hogy elsajátítsa a beszélgetés megfelelő hangerejét, de hamarosan ez is menni fog neki. A névmásokat elkezdi helyesen használni: én, te, ő. 2-3 éves kora között tovább bővül a szókincse, és szinte már mindent megért abból, amit mondasz neki. Főnevekből és igékből egyszerű mondatokat alkot (pl. én most megyek).
3 éves korára már választékosan beszél. Képessé válik arra, hogy folytasson egy beszélgetést, mondandójának nagy részét pedig te is meg fogod érteni. Kifejezetten élvezni fogja azt is, ha egyszerre több dologra kéred meg (pl. fogd meg a könyvet és tedd vissza a polcra).
Érdekesség, hogy ha kétnyelvű környezetben éltek, akkor mindkét nyelvet egyszerre sajátítja el a baba.

Így segíts neki a beszédfejlődésben

Úgy tehetsz a legtöbbet a beszédfejlődéséért, ha beszédben gazdag környezetet biztosítasz neki. Ezt hogyan teheted meg? Íme a legfontosabb dolgok:
  • Beszélj hozzá! Nem kell nonstop fecsegned, de amikor együtt vagytok, akkor beszélj hozzá. Mondd el neki, mit csináltok éppen, mutass rá tárgyakra, tegyél fel neki kérdéseket és énekelj sokat. Érthetően, tisztán beszélj hozzá, nem kell gügyögni neki. A gyerek úgy tanul meg szépen beszélni, ha te is szépen beszélsz.
  • Olvass neki! Az olvasás tökéletes módja a szókincse gyarapításának, nagyon hasznos, ha hallja, hogyan állnak össze a mondatok, hogyan nyílik ki egy történet. Babaként csodálni fogja a hangodat olvasás közben, totyogóként élvezi majd a történetet és a képeket, s mire óvodás lesz, már ő maga fogja elmondani neked, mi is következik a mesében.
  • Hallgasd meg! Ha a kisgyereked beszél hozzád, legyél jó hallgatóság, nézz rá és válaszolj, tegyél fel kérdéseket is. Annál szívesebben fog beszélni, minél inkább látja, hogy érdekel téged, amit mond.

Mi van, ha nem akar beszélni?

Te vagy a legalkalmasabb ember arra feladatra, hogy figyeld gyermeked beszédfejlődését. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, és beszédfejlődési problémái vagy netán halláskárosodása lenne, akkor minél hamarabb keresd fel a gyermekorvost. Ő tudni fogja, milyen vizsgálatokra van szükség.

Néhány jel, ami arra utal, hogy gond lehet:

6-12 hós korában
A babád semmilyen hangot nem ad ki, nem veszi fel veled a szemkontaktust, nem reagál a nevére 6 hónapos korában, 9 hónaposan sem gügyög még és egy szót sem beszél 12 hónaposan.
13-18 hós korában
A kisgyermeked nem mutogat semmire, nem sajátít el új szavakat, kevesebb, mint 6 szót tud 18 hónapos korában, elveszíti azokat a készségeket is, amik eddig megvoltak neki.
19-24 hós korában
24 hónapos korára sem tudja megmutatni a testrészeit, nem követ egyszerű utasításokat, csak egy-egy rövid szót használ.
25-36 hós korában
36 hónapos korára még mindig nem fűz össze 2-3 szót, nem követi az egyszerű utasításaidat, összefüggéstelenül vagy érthetetlenül beszél.
A cikk forrása itt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések