Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Méregtelenítsd a mosógépet, főleg, ha gyereked van

Szerző: GE

2019. május 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az a háztartási eszköz, ami fáradhatatlanul zakatol szinte minden nap a gyermekes családoknál, az a mosógép. A nagy igénybevétel miatt extrém figyelmet érdemel, hisz az itt-ott feltűnő barna foltok nemcsak csúnyák, de ártalmasak is lehetnek.

A családi mosógép igazi perpetuum mobile a háztartásban. Ahogy a gyerek megszületik, másnap beindítjuk, és örökre mozgásban marad. Állandósuló morajló hangja tanúskodik róla, hogy itt bizony gyerek van, így a szennyestartó sosem üres. Esetleg 2 percig.
A heti 5-10 mosás miatt persze viszonylag hamar megjelennek a mosógép adagolójánál és körben a guminál a ronda, sötét foltok. Majd egy idő után ezek barna csíkokat húznak a ruhákra, amiket csak akkor veszünk rendszerint észre, mikor a teregetőre tesszük a frissen "tisztult" darabokat. Nincs mese: időnként muszáj valamivel nekiesni a mosógép tisztításának.
Méregtelenítsd a mosógépet, főleg ha gyereked van

Nemcsak ronda, veszélyes is

A penészgomba az egyik veszélyforrás. S mivel a nedves közeg kedvez a növekedésének, a mosógép igazi paradicsomi közeg számára. Spórái légúti problémákat okozhatnak, a ruhán keresztül az emberi bőrrel érintkezve pedig allergiás reakciót válthatnak ki a gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt. Penész által kiváltott allergiás reakcióra utal, ha orrdugulást, bőrkiütéseket, tüsszögést, fejfájást, szem kivörösödését, fáradtságot, nehézlégzést, fejfájást, emésztési problémákat tapasztalunk a család valamelyik tagjánál.
A baktériumok, vírusok is vígan szaporodnak a mosógépben: a 40 fokos mosást (amit a legtöbb ruhanemű igényel) a legtöbb kórokozó túléli, többek között az influenzavírusok és az E.coli is. Egy 2013-as kísérlet során azt találták, hogy a kimosott ruhák csak 14 százalékkal kevesebb kórokozót tartalmaznak a mosatlanokhoz képest. A legtöbb székletből származó baktériumot a gyermekalsóneműk és a plüss állatok rejtették.
Az allergén anyagokra a babák, újszülöttek bőre, szervezete fokozottan érzékeny. Immunrendszerük is éretlen még, így a penészgombák mellett a mosógépben elszaporodó kórokozók is fokozott veszélyforrást jelentek a gyerekek számára.

Legyen a mosógép is tiszta - Pár tipp

Ahhoz, hogy csökkentsük a lerakódó szennyeződés, penész, baktériumok, vírusok okozta egészségügyi kockázatot, havonta, kéthavonta érdemes valamilyen természetes módszerrel megtisztítani a mosógépet. A gyakoriságot nyilván az határozza meg, milyen gyakran mosunk, és milyen mértékű a szennyeződés.
Használhatunk többek között ecetet, szódabikarbónát is a mosógép megtisztításához, fertőtlenítéséhez. A komolyabb, látványosabb lerakódások eltávolításához szükség lehet kefére (fogkefére) is. A mosógép nem látható részeinek átmosásához bevethetünk ecetet, vagy olyan kész mosógéptisztítót is, ami citromsavat, mosódiót tartalmaz. Bármelyik megoldást és hatóanyagot választjuk, lényeg, hogy a "higiéniai karbantartás" rendszeres legyen.
Használhatsz kész mosógéptisztító készítményt is

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések