Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit szopik?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2017. augusztus 14.

Forrás: Kismama magazin

Egyes számítások szerint a kisbabának testsúlykilogrammonként 150 gramm tápszert vagy anyatejet kellene magához vennie.

Mennyit szopik?


Sajnos az anyatejről való véletlen leszoktatás leggyakoribb módja, ha mindig megmérjük, mennyit szopott a baba, majd ami hiányzik az "adagjához", azt cumisüvegből pótoljuk, mellre pedig csakis három-, illetve négyóránként tesszük.
Valójában kevés olyan kisbaba van, aki szabályos időközönként éppen annyit eszik, amennyit e számítási mód szerint kellene. Azt, hogy elég-e az anyatej, úgy dönthetjük el legmegbízhatóbban, ha figyeljük a baba gyarapodását. Attól kezdve, hogy újból elérte a születési súlyát, az első három hónapban legalább 12,5 deka gyarapodást várunk hetente.
Vannak olyan gyerekek, akik egyszerre hatalmas mennyiséget, 200-250 grammot szopnak, s utána három-öt óra hosszat is jóllakottan nézelődnek. A kicsik többsége azonban ennél jóval kevesebbet szopik, egyes napszakokban, főként esténként, akár óránként. Ezért nincs értelme annak a kérdésnek, mennyit kellene egy-egy alkalommal szopnia a kisbabának.
Általában megfigyelhető, hogy az esti órákban kisebb mennyiséget fogyaszt, ilyenkor azonban valamivel kalóriadúsabb a tej összetétele, mint reggel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések