Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit alszanak az anyák szülés után?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 4. | Frissítve: 2015. december 30.

Forrás: Medipress

A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az újdonsült szülőknek el kellene mondani, hogy a tápszer választása nem feltétlenül fog számukra több alvást eredményezni.

A szoptatott csecsemőkről a nők általánosságban azt gondolják, hogy gyakrabban ébrednek fel és kevesebbet alszanak, mint a tápszeres babák, ami fontos szempont lehet egy nő döntésében, hogy melyik táplálási formát válassza.

Azonban amikor a kutatók azt vizsgálták, milyen hatással van az anya alvására a gyereke táplálási módja, nem találtak különbséget sem az alvás minőségében, sem az álmosság vagy kipihentség mértékében a szoptatott és a tápszerrel táplált csecsemők esetében.

Ha együtt alszol a babáddal, kevésbé fárasztó az éjszakázás

Dr. Hawley Montgomery-Downs, a West Virginia University alváskutató laboratóriumának igazgatója szerint lehet, hogy a szoptatott gyerekek anyukái, bár gyakrabban ébrednek fel, hamarabb vissza is tudnak aludni, mivel sokan közülük alvás közben is szoptatnak. Természetesen azzal sokat lehetne az újdonsült anyukáknak segíteni, ha az apák is felkelnének néha éjszaka, és ők etetnék meg a csecsemőt cumisüvegből, akár tápszerrel, akár lefejt anyatejjel, de ilyen jellegű segítségről a tanulmány egyik alanya sem számolt be.

A szülés után átlagosan valamivel több, mint 7 órát alszanak éjszakánként az anyukák, ami bőven elég lenne számukra, ha ezt az alvást nem kéne folyton megszakítaniuk. A folyamatos alvás hiánya viszont könnyen okoz rossz közérzetet. "Minél gyakrabban szakad meg az anya alvása, annál rosszabb lesz a hangulata. Az alvásminőség javulásával aztán a depresszió is elmúlik" - véli Montgomery-Downs.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Hogyan alszunk, mennyit alszunk?
 • A nők nehezebben alszanak a fokozott terhelés miatt
 • Nincs előnye a szoptatásnak?
 • Szoktatás kérdése, hogy aludjon éjszaka?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák