Baba

Mennyi tej kell?

Számtalan félreértésre ad okot az a sokféle javaslat és ajánlat amellyel lépten-nyomon találkozunk. Utánajártunk, mit javasol az Egészségügyi Világszervezet.
2011. Június 06.

Anyatej és falatkák

Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik.

A kiegészítő tápszer nem anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt anyatej hiányában kapja a baba. 6 hónapos és 9 hónapos kor között kettes tápszert, 9 hónapos kortól a 3-as tápszert kapja a kicsi. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszertre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk még évekig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét.

A tehéntej bevezetését toljuk ki hároméves korig. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni. Az már más kérdés, hogy a tejes vagy a tejtermékből készült ételek zöme nagyon finom, sok élvezettől fosztjuk meg magunkat és gyerekünket, ha ehetnénk, mégis távol tartjuk magunkat tőle.

A savanyított tejtermékeket 9-10 hónapos kortól

javasolják a szakemberek: ide tartozik a kefír, a joghurt, a túró, a sovány sajt. Ezeknél is követni kell a fokozatosság elvét.

Tápszer, majd teljes tej

Féléves korra a tápszeres babák többsége közel egy litert legurít a torkán. A kiegészítő táplálékok bevezetése során ezt a mennyiséget érdemes fokozatosan csökkenteni. A WHO ajánlása szerint nem is jó, ha az élet második fél évében a babaétrendben túl nagy hangsúlyt kap a tápszer. Ebből ugyan képes lenne fedezni tápanyagszükséglete kétharmadát, de nem lenne étvágya ahhoz, hogy szívesen fogyassza a többi egészséges, változatos ételféleséget.

Ha a baba más állati eredetű ételeket is kap, napi 280-500 milliliter tápszerre, ha vegetáriánus a család, 400-550 milliliterre lesz szüksége. Az érvényben lévő nemzetközi ajánlások szerint tehát még a vegetáriánus koszton élő kisbabának sincs szüksége 8 deci követőtápszerre, bár a Magyar Gyermekorvosok Társaságának országos kampánya 500-800 milliliter napi fogyasztást javasol! Ennek sem a baba egészsége szempontjából, sem a családi kasszát tekintve nincs haszna.

1 éves kortól is csak junior tejitalokat javasolnak a kicsiknek. Hároméves kor után áttérhetünk a teljes tejre.

Ha a szopós baba pótlást kapott

A legjobb, ha féléves kor után szépen csökkenteni kezdjük a tápszer mennyiségét, és ehelyett vezetjük be a kanalas ételeket, falatkákat. Így fokozatosan eljuthatunk oda, hogy a babaétrendből kiszorul a tápszer, a szükséges tejet az anyatej biztosítja lehetőleg változatlan gyakoriságú szoptatás mellett, a többi tápanyagot pedig a babaételek. Ez az út természetesen azok számára járható, akik a tejszükségletnek legalább a felét anyatejjel tudták biztosítani az első fél évben is.

Ha a baba túlnyomórészt tápszert kapott, akkor a második fél évben is szükség lehet valamennyire a szoptatás és a babaételek mellett. A lényeg, hogy igény szerinti szoptatás esetén nem kell növelni a tápszer mennyiségét a második fél évben, hacsak nem az a célunk, hogy teljesen elválasszuk a babát.

Honnan tudjuk mindezt?

Az egész világ népességét érintő ajánlásokat az ENSZ egészségügyi intézménye, az Egészségügyi Világszervezet (WHO – World Health Organization) fogalmazza meg, kizárólag egészségügyi szempontokat figyelembe véve, mindenféle gazdasági és politikai nyomásnak ellenállva. Gyakran hangoztatott nézet, hogy a WHO-ajánlások csak a fejlődő országokra, a szegényebb régiókra vonatkoznak. Ez tévedés, az európai régióra vonatkozó ajánlások is megtalálhatóak a WHO dokumentumai között.

Olvass az első fél évről itt!

Forrás: Kismama magazin