Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi tápszert adjak a babának a második fél évben?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 28. | Frissítve: 2021. október 29.

Forrás: Szoptatás Portál/babaszoba.hu

Növelni kell a tápszer mennyiségét a baba korával? Vagy épp ellenkezőleg? Mi történik, amikor már mást is kóstolgat? Nézzük, mi az ajánlás.

Mennyi tápszert adjak a babának a második fél évben?

Kétféle helyzet létezik: az egyik, hogy a baba kizárólag tápszert kapott az első fél évben. Ebben az esetben féléves korukra a babák többsége közel egy liter tápszert fogyaszt el naponta. Miután megkezdődik a hozzátáplálás, érdemes fokozatosan csökkenteni a tápszer mennyiségét.
A szoptatasportal. hu cikke felhívja a figyelmet a WHO ide vonatkozó ajánlására, amely szerint egyáltalán nem jó, ha a második fél évben túl nagy hangsúlyt kap a tápszer a baba étrendjében. Ebből ugyanis képes lenne fedezni a tápanyagszükséglete kétharmadát, viszont sem étvágya, sem kedve nem lenne kóstolgatni, ismerkedni az új ételekkel.
Így az ajánlás szerint ha a baba más állati eredetű ételeket is kap, napi 280-500 milliliter tápszerre, ha vegetáriánus a család, 400-550 milliliterre lesz szüksége.
Ennek a hazai ajánlás ellentmond, ami 500-800 milliliter napi fogyasztást javasol. Ennek sem a baba egészsége szempontjából, sem a családi kasszát tekintve nincs haszna - írja cikkében Sződy Judit, IBCLC laktációs (szoptatási) szaktanácsadó. Egyéves kor után (óvatosan!) áttérhetünk a teljes tejre, amiből a baba szükséglete 2-4 deci naponta, vegetáriánus táplálás esetén 3-5 deci naponta, kétéves koráig. Ha a családban azonban előfordult már laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia, a tej bevezetését is javasolt kitolni.
A másik helyzet, amikor a baba szopizott az első félévben, de kiegészítésként tápszert is kapott. Ebben az esetben is azt tartják a legjobbnak, ha a csökken a tápszer mennyisége, és e helyett kerül bevezetésre a kanalas, pépes étel. Így el lehet jutni oda, hogy a tápszert teljesen el lehet hagyni, a szükséges tejet a baba a szopik alkalmával biztosítja. Persze ez csak abban az esetben van így, ha a baba az első fél évben legalább felerészben szopizott. Ha nem így volt, hanem túlnyomórészt tápszert kapott, akkor valamennyire továbbra is szüksége van. Ilyenkor lép életben az előző helyzet.
Ami viszont nagyon fontos: ha a baba anyatejes, akkor a tápszer mennyiségét semmiképpen nem kell növelni a második félévben. Szopizzon és kóstolgasson, a tápszert pedig igyekezzünk elhagyni, vagy legalábbis csökkenteni a mértékét.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések