Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Melyik legyen: csapvíz, ásványvíz vagy babavíz?Mit igyon a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 12. | Frissítve: 2020. április 25.

Forrás: Kismama magazin

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mi a legalkalmasabb a csecsemő, vagy a nagyobb baba szomjának oltására? Van, aki a forralt csapvízre esküszik, olyan is akad, aki tonna számra veszi a drága babavizet. Mi a legjobb?

Mit igyon a baba?

Kizárólagos és igény szerinti szoptatás mellett egyáltalán nem szükséges vizet adni a babának, hiszen az anyatej nyolcvanhét százaléka víz, ez fedezi a pici folyadékigényét is. Tápszeres etetésnél a tápszerkészítéshez használt víz napi adagja már jelentős mennyiség lesz. Tápszerkészítéshez is ugyanazok mérvadóak, mint a hozzátáplálás mellett ivásra kínált víznél.
Hat hónapos kor alatt felforralt és lehűtött csapvizet, ásványvizet vagy bébivizet használj. Három hónapos kor alatt csak olyan vizet ihat a pici, amelynek nitráttartalma 50 mg/l-nél kevesebb, nitritet pedig csak nyomokban tartalmaz. Nitrátos vizű vagy fúrt kutas településen palackos (zacskós) vizet használj.
A víznyerő helyről származó vizet fizikai, kémiai és mikrobiológiai eljárásokkal teszik fogyasztásra alkalmassá - ez folyik a csapból. Minőségét a víznyerő hely és a tisztítási eljárások mellett a vezetékekből kilépő esetleges nehézfémek is meghatározzák. Forralás során a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem lehet eltávolítani belőle, sokan emiatt választanak inkább ásványvizet.
Az ásványvizek összetétele állandó, védett vízadó rétegből, szennyeződésmentesen származnak, a palackozás során a rendszerben esetlegesen elszaporodó baktériumok forralással elpusztulnak, tehát csak azt az ásványvizet nem kell felforralni, amin ezt feltüntették. A kibontott ásványvíz hűtőben tárolva egy napig őrzi meg ezt a minőségét. Ásványvizeknél a benne oldott összes ásványianyag-tartalom határozza meg, adható-e babának. Az érték javasolt felső határa 500-700 mg/l, ezen belül legfeljebb 20 mg/l nátriumot tartalmaz. Természetesen kizárólag szénsavmentesről van szó, ízesítésnek legfeljebb kevés szűrt bébiitalt adj hozzá.
A bébivíz olyan speciális ivóvíz, amelyből eltávolították a nehézfémeket, vegyi anyagokat, ásványi anyagokat, nitrátot, nitritet és baktériumokat, ezután a minimálisan szükséges ásványi anyagokat (magnéziumot, kalciumot) visszajuttatva csíramentesen palackozták, forralni tehát nem szükséges, azonnal felhasználható ivásra, tápszerkészítésre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések