Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Melyik baba lesz a beszédesebb?Ezek a viselkedések jelzik előre a beszédfejlődést

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 15. | Frissítve: 2021. július 31.

Forrás: babaszoba.hu

Bizonyos korai viselkedési mintákból meg lehet jósolni, mekkora lesz a tipegőkorban használt szókincs.

A kisbabakori gügyögés közbeni szemkontaktus gyakoriságával előre lehet jelezni, hogy a későbbiekben, tipegőként milyen gazdag lesz a kicsi szókincse - derítették ki brit kutatók. A nyelvi fejlődésben emellett természetesen az is nagy szerepet játszik, hogyan reagálnak a kisbaba kommunikációs "kezdeményezéseire" a gondozók. Úgy találták, hogy még a legegyszerűbb válaszreakciók, mint a szemkontaktus fenntartása is segíti a kisbabák fejlődését.
Hogyan fejlődik a bababeszéd? Fotó: iStock
Dr. Ed Donnellan, a University of Sheffield pszichológiatanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a kisbabák már jóval azelőtt elkezdenek kommunikálni, hogy az első szavaikat kimondanák. "Azzal, hogy válaszolunk, reagálunk ezekre a kezdeményezésekre, felgyorsíthatjuk, felerősíthetjük a nyelvi fejlődésüket" - fogalmazott.
A vizsgálat során 11-12 hónapos kisbabákról készült felvételeket elemeztek, amelyeken a kicsik az otthonukban játszottak az elsődleges gondozójukkal (általában az anyukával). Úgy találták, hogy a nyelvi fejlődéshez éppen elegendő volt az, ha a szülő és a gyerek "beszélgetett", nem volt szükség sem drága játékokra, sem speciális trükkökre, módszerekre.
A szakemberek szerint az, hogy már a puszta reakcióknak is ilyen nagy hatása van a kicsik nyelvi fejlődésére, akár azt is felülírhatja, ahogyan a fejlődési nehézségekkel küzdők vagy hallássérült kisbabák beszédtanulásáról gondolkozunk.
A kutatás eredményeiről a Developmental Science című szakmai lapban számoltak be
(Cikk forrása: medicalxpress.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések