Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Melyek lesznek a baba első hangszerei?

Szerző: Kiss Virág

2018. október 25. | Frissítve: 2021. április 21.

Forrás: babaszoba.hu

A babák már egészen hamar képesek tudatosan használni a ritmushangszereket. Szakértőnk most segít nektek kiválasztani az első baba hangszereket.

Melyek lesznek a baba első hangszerei?
Milyen hangszert, hangot adó eszközt adjunk a baba kezébe, ha minél hamarabb szeretnénk megismertetni a zenével, a ritmussal? Kovácsné Kaczur Andrea tanítónőt kérdeztük, aki zenei műveltségterületen szerzett képesítést, és zongoristaként is muzsikál évek óta.

Kézbe való eszközök

"A baba legelső hangszerei a különböző csörgők kell, hogy legyenek. Mivel a picik első mozdulatai szinte önkéntelenek, és a csörgőkkel a kezükben megtanulják összekötni a mozgást a hanggal, ezáltal megtanulják irányítani saját mozdulataikat. Minden olyan hangszer, melyet ütni, rázni lehet, tökéletesek a babáknak" -hangsúlyozta Andrea.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Megfigyelték, azt is, hogy a babák nem is a dallamra vagy hangmagasságra figyelnek fel először a külvilág zajaiból, hanem a beszéd ritmusára. Nagyon fontosak tehát a mondókák, a ritmikus gyerekdalok, énekek, mert ezekből kapnak mintákat a gyerekek, és ezeknek a ritmusát próbálják újra alkotni mindenféle eszközön.

Önállóan is menni fog

A csörgők után a különféle kisdobok, kasztanyetták, ritmustojások, kerepelők, ritmusfák jöhetnek, mert ezek kiválóak önálló használatra. Külön kiemelnék egy ütőhangszert, a metalofont, amelyen már dallamot is képesek létrehozni a kicsik.
A metalofon (amit sokszor helytelenül xilofon néven lehet megvásárolni) hangrezonátorai különböző méretű, általában fémlapok, melyeket ütővel szólaltathat meg a baba. Ha megüti a fémlapokat, akkor azok addig szólnak, míg a fémlapok rezgésben vannak.

Bébizongora

A kis bébizongorák is rendkívül érdekesek lehetnek a kisebbeknek, de a külvilágból megismert ritmusokat nehezebben vagy egyáltalán nem tudják létrehozni rajta. Tudni kell, hogy mivel a hangmagasság-differenciálás még ebben a korban nem alakul ki, ezért a babák tudatosan nem tudják az általuk hallott dallamot újra alkotni rajta. "Tehát ezt csak véletlenszerűen használják, míg a ritmushangszereket már képesek tudatosan is használni" -hangsúlyozta a szakértő.

Sípok

"Érdemes a különféle sípokkal is megismertetni a kicsiket" -javasolta Andrea, hiszen ezek a beszédlégzést, helyes légzést segítik elő.
Ennek a beszédtanuláskor lesz nagyon fontos szerepe, mert az, hogy milyen hosszú mondatokat képes alkotni, attól is függ, mennyi levegővel tud gazdálkodni a gyermek egy levegővétellel.
(A képen Fisher-Price Puha kiságy zongora)
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák