Baba

Mellgyulladás a szoptatás alatt

A szoptatás nem ördöngösség- mondogatták régen nagyanyáink. De mi van, ha mégsem megy olyan gördülékenyen a dolog? Mit tegyél például, ha mellgyulladásod van?
2016. Június 06.

Mellgyulladás a szoptatás alatt

Mikor az első gyermekemet kezdtem szoptatni, komoly pánikot okozott az időről-időre megjelenő mellgyulladás, ami később a második gyermekem szoptatását is végigkísérte. Kezdő anyukaként azonnal a láztól, elesettségtől rettegtem, és attól féltem, hogy ha nem tudok úrrá lenni a helyzeten, akkor előbb-utóbb egy sebész kezei közé kerülök.

Végül szoptatási tanácsadó segítségével tanultam meg, hogy mi a teendő a teljes kétségbeesés helyett.

Honnan tudhatod, hogy mellgyulladásod van?

Ha a szoptatás során a tejcsatorna nem tud megfelelően kiürülni, akkor az eltömődés helyén, a mellben egy kezdetben csak érzékeny, később fájdalmas pontra fogsz felfigyelni. Ezen a ponton gyulladt be a melled. Ezt sokszor kívülről is észre veheted, hiszen ezen a ponton a bőröd is vörösebb, vagy forróbb tapintású lehet. Ez az állapot még nem jár lázzal, viszont eléggé kellemetlen és fájdalmas tud lenni.

Gyakorló anyukák már tudják, hogy fontos már ilyenkor minél hamarabb beavatkozni, és az eltömődést megszüntetni, hiszen a növekvő nyomás a szövetek gyulladásához vezethet, amihez influenzaszerű tünetek, láz és levertség, esetleg émelygés vagy hányás is társul, és ekkor már mellgyulladásról beszélünk. Mind az eltömődés, mind pedig a mellgyulladás rendszerint az egyik mellben alakul ki.

Mindkét esetben szem előtt kell tartani, hogy halogatásnak, várakozásnak itt sajnos nincs helye!

De miért alakul ki a mellgyulladás?

Számtalan oka lehet a tejcsatorna eltömődésének és a mellgyulladásnak. Összeszedtem most néhányat neked, amelyekre érdemes jobban odafigyelned:

1. Nem ürül ki a mell rendesen

A mellgyulladás egyik fő oka, hogy a gyerkőc nem tudja kiüríteni a mellett rendesen. Ez mikor történhet meg?

  • ha például nem szophat elegendő ideig
  • ha valamilyen gond adódik a szopási technikával (rosszul kapja be a mellett vagy rossz helyzetben szopizik)
  • ha az anya lerövidíti a szoptatási időt (munka, tanulás, nyaralás miatt)
  • ha a pici esetleg a szoptatás mellett cumisüveggel is kap akár anyatejet, akár más folyadékot

2. Változás a szoptatás rendjében

Ha felborul a szoptatás napirendje, a megszokott ritmus, akkor szintén kialakulhatnak ezek a kellemetlen tünetek: nálunk például egy-egy átaludt éjszaka után kellett többször szembenézni a mellgyulladással, de az elválasztás idején is akadtak gondok.

Egy átmeneti betegség, a fogzás is megváltoztathatja a szopási gyakorlatot, és amíg a mell és a tejtermelés átáll, addig sajnos kialakulhat átmeneti mellgyulladás.

3. Nem megfelelő ruházat

Egyre több anyuka használ valamilyen hordozót vagy kendőt. Sajnos – szintén tapasztalatból mondom – ezek is vezethetnek mellgyulladáshoz: ilyenkor ugyanis nyomás nehezedhet a mell egy adott területére, ami akadályozhatja a szabad tejáramlást.

Érdemes a melltartó vásárláskor is nagyon odafigyelni, mert egy rosszul kiválasztott méret, egy jobban szorító pánt is kellemetlen következményekkel járhat.

4. Alvási pozíció

Amire még felhívnám a figyelmedet, az az alvópozíció megválasztása: nálam sajnos szóba sem jöhetett a hason fekvés a szoptatás ideje alatt, mert reggelre máris éreztem, hogy megjelent a szokott helyen a szokott eltömődés.

Szintén mellgyulladáshoz vezethet, ha a baba szeret az édesanyján feküdni, és mivel ezt gyakran a mell közelében teszi, így a nyomás miatt itt is gyulladás alakulhat ki.

5. Egyéb egészségügyi problémák

Erről is szót kell ejteni, bár ezek jóval ritkábban állnak a háttérben: a mell valamilyen rendellenessége vagy a mellbimbóval kapcsolatos problémák, vérszegénység, az anya kimerültsége is okozhat mellgyulladást.

A legújabb kutatások szerint az anyatej összetételének egyéni eltérései is fokozhatják a mellgyulladásra való hajlamot.

Mi tegyél, ha mellgyulladásod van?

Az első és legfontosabb dolog, hogy folytasd tovább a szoptatást! Én magam is úgy tapasztaltam, hogy sem mellszívó, sem a kézi fejés nem tudja olyan hatékonyan az eltömődést és a gyulladást megszüntetni, mint a gyerkőcöd.

Amennyiben az ő szopási technikájával adódnak gondok (nem kapja be megfelelően a mellbimbót, vagy nem tud valami miatt hatékonyan szívni), mindenképpen javaslom, hogy keress meg szoptatási tanácsadót, aki személyesen tudja megnézni és orvosolni a problémát!

A mell kiürülését két dolog is elő tudja segíteni:

  • Ha megtaláltad azt a pontot, ahol a csomó, illetve az eltömődés található, akkor igyekezz szoptatási pozíciót változtatni. Nekem szoptatási tanácsadó javasolta, hogy mindig olyan helyzetben szoptassam a babám, hogy az álla a csomó felé forduljon. Így tudja ugyanis leghatékonyabban megszüntetni a problémát.
  • Emellett a meleg vizes borogatás (egy meleg kendő vagy pelenka) illetve meleg vizes fürdő is elősegíti a tej ürülését. A meleg vizes borogatást érdemes már szoptatás alatt feltenni a melledre, így gyorsabban orvosolhatjátok együtt ezt a gondot. A csomó mögötti terület finom masszírozásával te is segítheted a tej ürülését.

Emellett igyekezz tehermentesíteni magad! Tapasztalatom szerint a mellgyulladás hajlamos akkor megjelenni, amikor túlterheltebb, stresszesebb az anya: új feladatok vannak, felszaporodik az otthoni munka, vagy valamilyen váratlan élethelyzet adódik. Ilyenkor rengeteget tud segíteni, ha minél több időt töltesz a picivel, és amilyen gyakran csak tudod, mellre rakod.

Szorítkozz csak a legszükségesebb feladatokra, és ne légy szégyenlős: ilyenkor használj ki minden segítséget, amit korábban felajánlottak neked, hogy minél jobban tehermentesíthesd magad!

Praktikus tanács még, hogy a szoptatások illetve fejések közti időszakban a gyulladt területre tegyél valamilyen hideg dolgot rövidebb időre: egy kendőbe csavart fagyasztott zöldséges zacskó erre kiváló, de akár hideg vizes borogatással is enyhítheted a kellemetlen tüneteket.

Mi rendszeresítettünk egy kisebb jégzselés párnácskát, amit bármikor elő lehetett kapni a hűtőből.

Mikor kell orvoshoz fordulnod?

Ha a mellgyulladás tünetei enyhék, és te magad is meg tudod szüntetni otthon, akkor nem kell orvoshoz fordulnod. Ha azonban nem javul az állapotod egy napon belül, vagy esetleg rosszabbodnak a tünetek (magas láz, fájdalom), akkor orvosi segítségre lesz szükséged.

Ha melleden vörös csíkokat látsz a gyulladt területen, a tejben genny vagy vér jelenik meg vagy mindkét melled begyullad, akkor szintén indokolt az orvosi segítség kérése, hiszen ezek bakteriális fertőzés gyanúját vetik fel.

Fontos tudni, hogy a legtöbb antibiotikum mellett biztonságosan folytathatjátok a szoptatást, így emiatt nem kell aggódnod. Konzultálj orvosoddal, ha bizonytalanságaid vannak ezzel kapcsolatban!

Ritka szövődmény, de oda kell rá figyelni!

Ha a gyulladást elhanyagolod, a kezelés későn kezdődik meg vagy nem hatékony, akkor sajnos gennyes tályog is kialakulhat (ez a gyulladt csomó üreggé növését jelenti). Ez kifakadhat magától is, de előfordulhat, hogy orvosnak kell felnyitnia vagy más módon eltávolítania a váladékot. A tályog jelenlétét ultrahangos vizsgálattal tudják megállapítani.

Ilyenkor is folytatható a szoptatást, amennyiben megoldható az, hogy a bemetszés helye ne kerüljön a pici szájához. Ha ez kivitelezhetetlen, a szoptatás a másik mellből tovább folytatható.

Kapcsolódó cikkeink: