Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meleg borogatás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2017. november 8.

Forrás: Kismama magazin

Számos panaszon, apróbb-nagyobb fájdalmon segíthetünk meleg borogatással.

Meleg borogatás sok mindenre jó

A régi, népi, hagyományos és minden kultúrában megtalálható gyógymódok közé tartozik a borogatás, ami egyfajta reneszánszát éli. Hatékony, nem túl költséges és biztosan nincs mellékhatása, sokkal gyakrabban kéne alkalmazni. Sokféle betegség ellen használ, számtalan tünetet enyhíthetünk vele.
Kisgyermek esetében mindig óvatosan bánjunk a meleggel: ellenőrizzük, hogy nem túl forró-e a borogatás. Ha illóolajat is használunk, akkor mindig tájékozódjunk előtte, hogy adható-e már gyerekeknek is.
A borogatás nem csupán a testnek, de a léleknek is jót tesz. Ha egy kis gyerek beteg, akkor a nyugalom, a gondoskodás, babusgatás, törődés legalább annyira gyógyít, mint házi praktikák vagy a gyógyszerek. Főleg gyerekek esetében sokszor lelki okai vannak a betegségnek: fáradtság, túl sok inger, stressz, túlhajszolt életmód kimeríti a gyereket és támadhatóvá válik az immunrendszere. Egy kis nátha is gyorsabban elmúlik, ha a gyermek érzi, most nagyobb odafigyelést kap a szülőtől.
A borogatások titka elsősorban abban rejlik, hogy a vérkeringést befolyásolják: a meleg borogatás hőt ad, ami fokozza a keringést, jobb oxigénellátást biztosít, serkenti a verejtékezést, így sok méreganyag tud távozni a szervezetből. Görcsöknél, fájdalmaknál, kólikánál, gyulladásnál igen hatásos módszer.
Mielőtt fájdalomcsillapítót, nyugtatót vennénk be, próbálkozzunk valami hasonlóval:
Forró fürdő után kenjük be testünket gyors mozdulatokkal valamilyen masszázsolajjal, húzzunk zoknit, meleg pizsamát, majd feküdjünk ágyba. Tegyünk hasunkra, mellkasunkra valami olyasmit, ami jól tartja a meleget: hőpalackot, gyógyszertárban kapható termotasakot. A lazítás feltétele, hogy kezünk és lábunk is kellemesen meleg legyen!
Fájós fülre, mellre a legjobb, leggyorsabb segítséget a forró krumpli jelenti. Főzzünk meg héjában egy öklömnyi gumót, majd nyomjuk szét egy nyolcrét hajtott textilpelenkában. Mikróban két napig újramelegíthető. Vigyázzunk, hogy ne égessen!
Sóborogatást használhatunk náthánál, fülfájásnál: pamut zokniba vagy vászonzacskóba tegyünk egy kevés sót, melegítsük meg előtte vagy a mikróban és tegyük a fájós területre. Ha kihűlt megismételhetjük a borogatást.
Túróborogatással torokfájás, nyirokduzzanadt is orvosolható: egy vászonkendőbe terítsünk szét megmelegített túrót, tekerjük be vele a nyakat úgy, hogy a gerincnél kb. 2 ujjnyi részt szabadon hagyunk. Ezt egy másik gyapjú- vagy vászonkendővel kössük át, akár egy éjszakán át is fennhagyhatjuk, de cserélhetjük is, amint kihűlt a túró.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések