Baba

Mekkora hőség nem árt a babának?

Minden anyukában felmerül a kérdés, hogy vajon hány fokig lehet egyáltalán kivinni a babát, és mit tehetünk, hogy kissé elviselhetőbbé tegyük számukra a hőséget?
2017. Július 21.

A baba és a hőség

Azzal kapcsolatban, hogy hány fokig lehet kivinni a babákat, nincsen egyértelmű előírás, ám fontos tisztában lennünk vele, hogy 26-27 fok feletti hőmérsékletnél, mivel az újszülöttek hőháztartása az első 6 hétben éretlen, nem tudják kellőképpen lehűteni a testüket. (A későbbi hónapokban, években is labilisabb a hőháztartásuk, mint a felnőttekké, de fokozatosan alakul a működés.) Éppen ezért sokkal hamarabb kaphatnak hőgutát, mint a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek. Arról nem beszélve, hogy könnyebben ki is száradhatnak.

Természetesen az egész nyarat nem tölthetjük a lakásban (nem is érdemes), de amennyiben lehetséges, újszülöttel 27 fok felett, hosszabb időre ne menjünk a szabadba. Ha pedig hivatalos figyelmeztetést adnak ki a hőség miatt, mindenképpen maradjunk otthon! Egyéb esetben időzítsük délelőtt 10 előtti és délután 4-5 óra utáni időszakra a sétákat.

Ha meleg időben a szabadban tartózkodunk, mindig ellenőrizzük a baba hőmérsékletét. Ehhez a nyakát, tarkóját, pocakját vizsgáljuk meg (ne a kezét vagy a homlokát).

A túlmelegedés tünetei lehetnek: kipirosodott pofik, nyűgösség, aluszékonyság, letargikusság, étvágytalanság. Amennyiben a baba lázas, nagyon sokat alszik, hány és/vagy száraz a bőre, azonnal kérjünk orvosi segítséget!

Hogy megelőzzük a túlmelegedést és a hőguta kialakulását, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

1. Maradjunk az árnyékban!

Az árnyékos helyek valamivel hűvösebbek is, ezért a legjobb, ha a picivel mindig valamilyen naptól védett helyet keresünk. A visszaverődő napfényt is kerüljük!

2. Öltöztessük az időjárásnak megfelelően a kicsit!

Hathetes korig 20 fok felett már nem kell a vastag takaró a babakocsiba, nagy melegben pedig elég egy pamut pelenkával betakarni a kicsit. Kerüljük a műszálas, plüss ruhadarabokat és részesítsük előnyben a jól szellőző pamutot. Válasszunk világos színű, laza, könnyű öltözetet és ne feledkezzünk meg a napellenzős, szélesebb karimájú sapkáról sem.

3. Gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról!

Újszülöttek esetében fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a baba ugyanannyi pisis pelust termel, mint máskor (2-3 óránként nedves a pelenka). Az anyatejes babákat szoptathatjuk a szokásosnál gyakrabban, a tápszeres csecsemőket pedig kínáljuk meg vízzel evés után és két etetés között is. A nagyobb gyerekeket, akik játék közben hajlamosak megfeledkezni az ivásról, szintén rendszeresen emlékeztessük a folyadékpótlásra. Emellett pedig a saját szervezetünk hidratálásáról se feledkezzünk meg (ha szoptatunk, az anyatej mennyisége is csökkenhet, ha nem iszunk eleget)!

4. 6 hónapos kor felett kenjük be naptejjel a babát!

Fél éves kor előtt rendszeresen nem ajánlott naptejjel kenni a csecsemőket, ami egyben arra is késztet minket, hogy napra se nagyon menjünk velük. Amennyiben azonban mégis úgy alakul, hogy nap éri a pici bőrét, 50-ös faktorú fizikai fényvédővel mindenképpen kenjük be a gyermek arcát és a ruhából kilógó testrészeit.

5. Takarót ne használjunk a babakocsi vagy autós hordozó árnyékolására!

Még egy muszlin anyagból készült kendő is olyan hőmérsékletemelkedést válthat ki a babakocsiban, ami már nem nevezhető biztonságosnak, ráadásul azt sem vesszük észre, ha a baba rosszul van. Ezért inkább használjunk a kocsira szerelhető napernyőt vagy napellenzőt. És kerüljük a tűző napsütést.

6. Ha hordozunk, legyünk még elővigyázatosabbak!

Ha bármilyen módon magunkra kötnénk a kicsit, fontos tudni, hogy a mi testhőnket átvisszük a babára is. Ezért ilyenkor egy réteg szellős, laza ruha elég nekünk és a kicsinek is. Vigyünk magunknak és a babának is innivalót (vagy szoptassuk meg gyakran). Nagy melegben pedig egy permetező fejes üvegbe bekészített víz is jó szolgálatot tehet, amivel időnként a babát is lehűthetjük. A vastag, sötét színű helyett nyáron válasszunk világosabb, vékonyabb anyagú hordozót.

7. Készüljünk fel az autóútra!

A kocsiban sem kell túlöltöztetni a gyereket. Mivel szorosan be van kötve, könnyebben bemelegedhet, éppen ezért egy vékony réteg ruha bőven elegendő. Nincs szükség lábbelire vagy sapkára. Győződjünk meg róla, hogy az autóút alatt a tűző nap sem süti a kicsi fejét. Ha mégis így lenne, használjunk ablakra szerelhető árnyékolót. És a legfontosabb: soha ne hagyjuk az autóban a babát még pár percre sem, hiszen nagyon könnyen bekövetkezhet a tragédia!

8. Melegkiütés ellen szárítsuk a kicsi bőrét!

Ha a babán apró kis piros kiütések jelennek meg, nagy valószínűséggel melegkiütéssel állunk szemben. Ez ellen a legjobb megoldás, ha az érintett felületet minél többször hagyjuk ruha nélkül, szabadon “levegőzni”. A hintőpor használatát kerüljük, ugyanis ezt belélegezve akár a baba tüdejébe is kerülhet. Amennyiben a pici sokat vakarózik, a kiütés pedig egyre terjed, mindenképp mutassuk meg a gyereket az orvosnak!

Kapcsolódó cikkek: