Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megtalálták a bölcsőhalál lehetséges kiváltó okát

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 9.

Forrás: PharmaOnline

Egy génmutációs szerepet játszhat a bölcsőhalálban: egy, a nátrium-csatornát kódoló gén hibájából következhet be a hirtelen bölcsőhalál.

Megtalálták a bölcsőhalál lehetséges kiváltó okát
A bölcsőhalál vagy más néven SIDS (sudden infant death syndrome) leggyakrabban a csecsemők 2-4 hónapos korában következik be. Nem ismert a kiváltó ok, nincsenek olyan jelei, ami alapján megelőzhető lenne. A hirtelen bekövetkező bölcsőhalál hajlamosító tényezői között szokás emlegetni a hason fektetve történő altatást, a túlzott betakarást és a dohányfüstöt.
Egy új amerikai kutatási eredmény szerint - amelyet a The Lancet folyóiratban publikáltak és a pharmaonline-on jelent meg - génmutáció lehet a lehetséges oka a bölcsőhalálnak. A vázizomzat egyik fehérjéjének, egy nátrium-csatornának a kódolásáért felelős SCN4A elnevezésű gén mutációja játszhat szerepet a bölcsőhalálban. A nátrium-csatorna felelős az izmok ingerlékenységéért, ennek hibás működése hozható összefüggésbe a SIDS-szel.
Az SCN4A gén hibája szignifikánsabb gyakoribb azoknál a csecsemőknél, akik bölcsőhalálban hunytak el. Valószínű, hogy azok a csecsemők, akik ezzel a genetikai hibával rendelkeznek a légzőizmuk gyengesége miatt érzékenyebbek a dohányfüstre és a hason altatásra, ami oxigénhiányos állapotot eredményezhet, és nem tudnak erre megfelelő választ adni.
A kutatási eredmények nyomán a jövőben genetikai tesztek születhetnek, főként olyan csecsemők esetében, akiknek a testvére bölcsőhalálban hunyt el. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, ami megelőzhetné a bölcsőhalált, de a kutatók felhívták a figyelmet arra a gyógyszerre, amit a hegyi betegség (más néven magassági betegség) megelőzésére, enyhítésére alkalmaznak és ami az SCN4A génmutáció esetén is fokozza a légzés hatékonyságát.
Kapcsolódó cikkeink bölcsőhalál témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések