Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mégsem lesz korszerű csecsemőszűrés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 11.

Forrás: babaszoba.hu

Évente legalább ötezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre, ezért is lenne fontos, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjanak a családok. A tavaly beharangozott és 2016 első felére ígért korszerű csecsemőszűrés úgy tűnik, mégsem valósul meg.

Mégsem lesz korszerű csecsemőszűrés

Az új típusú szűrés célja az lett volna, hogy minél korábban kiszűrjék a csecsemők fejlődési rendellenességeit és még időben megkezdődhessen a korai fejlesztés, de úgy tűnik, ez továbbra sem valósul meg - tudta meg a Magyar Nemzet.
Az új módszernek továbbra sincs jogszabályi háttere - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Azt is hozzátette, hogy az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei máig nem készültek el, ennek lett volna része a védőnői ellátásról szóló jogszabály-módosítás is.
Az új szűrés azért is lenne rendkívül fontos, mert évente legalább ötezer gyereket érint a korai fejlesztés, aminél elengedhetetlenül fontos, hogy minél hamarabb megkezdődjön.
Ez az új típusú szűrés a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a csecsemőket, a kötelező védőnői vizsgálatokat négyről hatra emelték volna egyéves korig. Probléma észlelése esetén pedig a további két vizsgálatot terveztek. A szűrésbe a családokat is bevonták volna kérdőívek segítségével: a csecsemő egy hónapos és hatéves kora között 12 alkalommal a szülőnek kellett volna kitöltenie ezeket a gyermek fejlődésére vonatkozó kérdőíveket.
Egyébként a korszerű szűrésre ki is képezték a védőnőket, a Magyar Nemzet kérdésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tavaly nyáron ugyanis azt közölte, 3800 területi védőnőből csaknem háromezer már elvégezte az erre irányuló képzést, és kézhez kapta a kapcsolódó módszertani útmutatókat. Akkor arra nem tértek ki, mennyit költöttek erre a célra.
A szakma évek óta küzd azért, hogy a korai szűrés hatékonyabb legyen. Mindehhez képest tegnap Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere azt jelentette be, hogy a kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére egy uniós program keretében. A program célja nem más, minthogy hamarabb és hatékonyabban tudják kiszűrni a kockázatokat és minél korábbi életkorban megkezdődhessen a megfelelő fejlesztés.
Csordás Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az említett összeget a szakmaközi együttműködés monitorozására és az új lehetőségek megtalálására fordítják.
A jelenlegi korai fejlesztés gyakorlata nem csak abban hiányos, hogy nem veszik észre időben a fejlődési kockázatokat, és így nem jutnak el időben a csecsemők a nekik legjobb fejlesztőkhöz, hanem abban is, hogy csak a nagyobb városokban van egyáltalán lehetőség rá, illetve hogy a szakorvosi vizsgálatokra gyakran 3-4 hónapot is várni kell. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár tegnap arról beszélt: azokban a régiókban, ahol az ellátás hiányos, a programnak hála, helybe viszik majd a szolgáltatásokat, hogy a családoknak ne kelljen sokat utazniuk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések