Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye?

Szerző: Babaszoba.hu

2015. július 22.

Forrás: MTI

A külügyi tárcához fordult az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis, mondván, mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó leállt a vakcina előállításával.

Megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye?

Megoldódik a BCG-oltások átütemezésének ügye, a gyerekeknek nem lesz bajuk - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Mikola Istvánt a többi között azzal kapcsolatban kérdezték, milyen segítséget nyújthat a külügyi tárca a BCG-oltások ügyében, amelyek beadását vakcinahiány miatt át kellett ütemeznie az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ). Az államtitkár azt válaszolta: hozzájuk fordult az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft., mondván, mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó leállt a vakcina előállításával.

A dán gyártó, a Statens Serum Institut arról tájékoztatta a Novartis Hungáriát, hogy szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Mikola István közölte: a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket.

Tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, hogy megoldódik a kérdés - mondta. Hozzátette: a gyerekeknek nem lesz bajuk, ha néhány héttel, vagy egy hónappal később kapják meg a BCG-oltást.


Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője múlt pénteken Budapesten jelentette be, hogy az ÁNTSZ globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását.

Ez azt jelenti, hogy a csecsemők nem a szokásos rendben, vagyis a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem amint az oltóanyag rendelkezésre áll - közölte Dánielisz Ágnes. Hozzátette: az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Önkéntes termékvisszahívás: Philips Avent digitális, videós babaőrző (SCD620) (X)

A felhasználók biztonsága érdekében a Philips önként visszahívja és kicseréli a 2016. január és 2018. május között gyártott SCD620 sorozatú digitális, videós babaőrzőket.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések