Baba

Megnövelheti a babakori nátha a cukorbetegség kockázatát?

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy az élet első fél évében kialakuló nátha és más fertőzések közel 20 százalékkal növelhetik a csecsemőkben az 1-es típusú diabétesz kockázatát.
2016. Május 12.

A gyanú, hogy a fertőzések szerepet játszhatnak az 1-es típusú diabétesz kialakulásában, egyáltalán nem új keletű. A szakértők már régóta gyanítják, hogy a vírusfertőzések kiválthatják a betegséget. Az azonban egyelőre nem világos, pontosan hogyan járulhatnak hozzá az ilyen fertőzések az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

„Különféle mechanizmusok kerültek szóba annak magyarázata kapcsán, hogyan válthatnak ki a fertőző betegségek egy autoimmun választ az 1-es típusú diabétesz esetében” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Andreas Beyerlein, a müncheni Diabétesz Kutatóintézet munkatársa.

Állatkísérletek már kimutatták, hogy a különböző vírusok többféleképpen befolyásolhatják a hasnyálmirigyben lévő béta sejteket. Egyes vírusok például a sejtek lebomlását okozzák, míg mások arra ösztönzik az immunrendszer sejtjeit, hogy tévesen megtámadják a béta sejteket, mert egészséges szövet helyett idegen betolakodóknak érzékelik azokat. Bármi is az oka a pusztulásnak, a végeredmény az 1-es típusú diabéteszes betegekben az, hogy túl kevés egészséges béta sejtjük marad ahhoz, hogy a túléléshez elegendő mennyiségű inzulint termeljenek.

A mostani kutatáshoz 2005. és 2007. között született csecsemők adatait vizsgálták. Az adatbázis, amelyet a vizsgálathoz felhasználtak, a német népesség körülbelül 85 százalékát lefedi. A vizsgált időszakban közel 300 ezer csecsemő született, és a mintegy 8,5 év utánkövetés során 720 gyermekben fejlődött ki 1-es típusú diabétesz.

A gyermekek közül szinte mindenki (93%) átesett legalább egy fertőzésen életének első két évében, ahogyan azoknak a gyermekeknek a 97 százaléka is, akikben kialakult 1-es típusú diabétesz. A fertőzéseket aztán kategóriákra is lebontották (légúti, gyomor, bőr és szem), valamint kórok szerint is meghatározták, például vírusos vagy bakteriális.

Azokban a gyermekekben, akik életük első hat hónapjában légúti fertőzésen estek át, 17 százalékkal volt magasabb az 1-es típusú diabétesz idősebb kori kialakulásának valószínűsége. Azokban pedig, akik első fél évükben vírusfertőzésen estek át, 19 százalékkal volt magasabb az 1-es típusú diabétesz kockázata, mint azokban, akik csecsemőkorukban nem kaptak el vírusfertőzést.

Dunne szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a vírusok valamilyen módon tévesen tanítják be az immunrendszert.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Influenza vagy nátha?
  • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig
  • A gyermekkori cukorbetegség gyakrabban kezdődik télen
  • Forrás: Medipress