Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meglepő felfedezés a rotavírus elleni oltásról

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 5.

Forrás: PharmaOnline

A legújabb kutatási adatok szerint ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség azon gyerekek körében, akik megkapták a rotavírus elleni védőoltást.

Hozzájárulhat az 1-es típusú cukorbetegséghez

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban az óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél jelentkezik. A legújabb kutatások szerint vannak arra mutató jelek, hogy a rotavírus és egyéb gasztrointesztinális kórokozók kóroki szerepet tölthetnek be ennek az autoimmun betegségnek a kialakulásában.
A rotavírusok hozzájárulhatnak a szigetsejtek gyulladásától, és a rotavírusok és a béta-sejtek peptidjei néhány szakaszon egyezést mutatnak - derült ki egerekkel végzett kísérletekből. Ez a későbbiekben fokozhatja az 1-es típusú diabétesz rizikóját. A kutatások során kimutatták azt is, hogy magasabb a rotavírusok elleni antitestek aránya az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek vérében, mint a nem cukorbeteg kortársaiknál.

Még egy érv a védőoltás mellett

Ha megerősítést nyer a hipotézis, hogy a rotavírusok szerepet játszanak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor igazolttá válhat a cukorbetegséggel szembeni protektív szerepe is a rotavírus elleni védőoltásnak. Így pedig a jövőben még inkább létjogosultsága lesz ennek az oltásnak.

Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma

A világszerte jelenleg is alkalmazott rotavírus elleni védőoltásokat 2006 és 2008 óta használják: Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok az első olyan országok közé tartoznak, ahol bevezették ezeket a védőoltásokat. A védőoltás bevezetése eltelt években már olyan életkorba léptek a beoltott gyermekek, hogy lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy valóban csökkentette-e az 1-es típusú diabétesz előfordulásának a kockázatáta a rotavírus elleni vakcina.
A rotaoltás segíthet megelőzni a diabéteszt
A JAMA Pediatricsben 2019 januárjában megjelent eredmények szerint 14 százalékkal szorult vissza az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága a négy év alatti ausztráliai gyermekeknél 2008-hoz képest.
Nemrég USA-beli eredményeket is publikáltak 54 0317 védőoltást kapott gyermek adatainak feldolgozásával, amelyek szintén megerősítik az ausztráliai tapasztalatokat. Az 1-es típusú diabétesszel újonnan diagnosztizál gyermekek száma a rotavírus elleni védőoltásban részesültek körében 12,2/100 000 gyermek/év volt, a nem oltottak körében ez az arány pedig 20,6/100 000 gyermek/év volt. Ez azt jelenti, hogy az újonnan diagnosztizál betegek aránya 41 százalékkal, szignifikánsan csökkent.
A protektív hatás viszont csak abban az esetben érvényesült, ha a csecsemők a rotavírus elleni teljes oltási sort felvették, részlegesen felvett oltásnál a szignifikáns védelem nem volt kimutatható.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák