Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meglepő felfedezés a rotavírus elleni oltásról

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 5.

Forrás: PharmaOnline

A legújabb kutatási adatok szerint ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség azon gyerekek körében, akik megkapták a rotavírus elleni védőoltást.

Hozzájárulhat az 1-es típusú cukorbetegséghez

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban az óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél jelentkezik. A legújabb kutatások szerint vannak arra mutató jelek, hogy a rotavírus és egyéb gasztrointesztinális kórokozók kóroki szerepet tölthetnek be ennek az autoimmun betegségnek a kialakulásában.
A rotavírusok hozzájárulhatnak a szigetsejtek gyulladásától, és a rotavírusok és a béta-sejtek peptidjei néhány szakaszon egyezést mutatnak - derült ki egerekkel végzett kísérletekből. Ez a későbbiekben fokozhatja az 1-es típusú diabétesz rizikóját. A kutatások során kimutatták azt is, hogy magasabb a rotavírusok elleni antitestek aránya az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek vérében, mint a nem cukorbeteg kortársaiknál.

Még egy érv a védőoltás mellett

Ha megerősítést nyer a hipotézis, hogy a rotavírusok szerepet játszanak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor igazolttá válhat a cukorbetegséggel szembeni protektív szerepe is a rotavírus elleni védőoltásnak. Így pedig a jövőben még inkább létjogosultsága lesz ennek az oltásnak.

Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma

A világszerte jelenleg is alkalmazott rotavírus elleni védőoltásokat 2006 és 2008 óta használják: Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok az első olyan országok közé tartoznak, ahol bevezették ezeket a védőoltásokat. A védőoltás bevezetése eltelt években már olyan életkorba léptek a beoltott gyermekek, hogy lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy valóban csökkentette-e az 1-es típusú diabétesz előfordulásának a kockázatáta a rotavírus elleni vakcina.
A rotaoltás segíthet megelőzni a diabéteszt
A JAMA Pediatricsben 2019 januárjában megjelent eredmények szerint 14 százalékkal szorult vissza az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága a négy év alatti ausztráliai gyermekeknél 2008-hoz képest.
Nemrég USA-beli eredményeket is publikáltak 54 0317 védőoltást kapott gyermek adatainak feldolgozásával, amelyek szintén megerősítik az ausztráliai tapasztalatokat. Az 1-es típusú diabétesszel újonnan diagnosztizál gyermekek száma a rotavírus elleni védőoltásban részesültek körében 12,2/100 000 gyermek/év volt, a nem oltottak körében ez az arány pedig 20,6/100 000 gyermek/év volt. Ez azt jelenti, hogy az újonnan diagnosztizál betegek aránya 41 százalékkal, szignifikánsan csökkent.
A protektív hatás viszont csak abban az esetben érvényesült, ha a csecsemők a rotavírus elleni teljes oltási sort felvették, részlegesen felvett oltásnál a szignifikáns védelem nem volt kimutatható.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések