Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megjelent az új csecsemőtáplálási irányelv

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 14.

Forrás: Anyatejút

Az új szakmai irányelv a 0-12 hónapos gyermekek táplálásának legfontosabb szempontjait tartalmazza.

Megjelent az új csecsemőtáplálási irányelv (fotó: iStock)
Megjelent az új csecsemőtáplálási irányelv, egyelőre még online nem, csak a Magyar Közlönyben olvasható. Az Anyatejút Facebook oldala azonban összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az új protokollal kapcsolatban.

Szoptatás

A szoptatásra való felkészítésnek a második és a harmadik trimeszterben meg kell történnie.
A csecsemőket 5-6 hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni.
Közvetlenül a megszületés után legalább egy órán keresztül biztosítani kell az anya és újszülött háborítatlan bőrkontaktusát. Halasszuk a rutin eljárásokat a legalább egyórás bőrkontaktus utánra.
A szülőszobai megfigyelés idején biztosítani kell, hogy szoptatástámogatásban jártas szakember (nővér, szülésznő) felügyelje az anya-újszülött párost, és segítséget nyújtson, amikor szükséges.
A kórházi tartózkodás alatt biztosítani kell az újszülött és az édesanya folyamatos együttlétét (24 órás rooming-in).
A válaszkész (igény szerinti) szoptatás érdekében a szoptatások számát és időtartamát nem szabad korlátozni. Támogassák az anyákat abban, hogy felismerjék csecsemőik táplálkozással kapcsolatos jeleit és reagáljanak azokra.
Az első életórákban a mellre helyezési kísérletet nem válthatja ki helyettesítő folyadék (tea, cukros oldat, tápszer stb.) A mellre helyezés megkísérlését és segítését a nap 24 órájában éjjel és nappal azonos feltételekkel (éjszaka is korlátlan számban és ideig) szoptatásban jártas szakember segítségével kell biztosítani.
Csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetében indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.
A szoptatás megszakítását nem indokolja anyai röntgenvizsgálat vagy kontrasztanyag. (Az ajánlás nem vonatkozik radioaktív izotópokkal végzett vizsgálatokra.)

Otthon

A válaszkész (igény szerinti) szoptatás folytatása időkorlát nélkül javasolt.
A védőnő látogatása a család otthonában történjen meg az újszülött hazabocsájtása után 2 munkanapon belül, majd az újszülött 6 hetes koráig hetente, ezt követően havonta és szükség szerint.
A védőnő 10-14 napig, de legalább a születési súly eléréséig és a látványos súlyfejlődés megindulásáig 1-2 naponta töltse ki a táplálási naplót.
Az egészséges, jól gyarapodó csecsemőnél a születési súly elérése, a látványos súlygyarapodás megindulása után az első hónapban hetente, kéthetente történjen súlymérés.
Hazaadást követően csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetén indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.
Amennyiben a csecsemő pótlásra szorul, az anyát támogatni kell a tejtermelés fenntartásában (fejés). Első választandó pótlás az édesanya lefejt teje. Második választandó pótlás donor női tej adása. Tápszert csak saját lefejt és donor női tej hiányában szabad adni.
Hogyan: a biztonságos módszert szakember mutassa be az édesanyának. Szoptatások után: kanál, pohár, fecskendő, ujjetető. Szoptatás közben: fecskendővel, Szoptaníttal.
Amennyiben ismerjük a szopott mennyiséget, akkor az életkornak megfelelő volumenre egészítsük ki pótlással a napi összmennyiséget.
Súlyos szakmai hiba megalapozott orvosi indok nélkül tápszer adása;
Az egy éven túli szoptatásnak figyelemre méltó haszna van az anya és a baba számára is, és emiatt mindaddig folytatódjon, amíg az mindkettőjüknek kívánatos.
Alacsony rizikójú várandósság során az anya végig szoptathat.
Az édesanya a megszületett kisebb testvérrel együtt mindkét gyermekét "tandem" szoptathatja.

Hozzátáplálás

A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.
A hozzátáplálás lehetőleg a válaszkész táplálás elveit alkalmazva történjen.
Kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége kiegészítő italra. Ha már legalább 3 alkalommal fogyaszt szilárd táplálékot, akkor kell csak kiegészítő folyadékot (vizet vagy cukrozatlan babateát) lehetőleg pohárból adni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák