Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mégis mennyit egyen egy baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 3.

Forrás: babaszoba.hu

A hozzátáplálás megkezdése után a szülők könnyen elbizonytalanodnak: vajon mekkora mennyiséget kell a szilárd ételből ennie a babának? Hatással van ez egyáltalán a későbbi egészségére?

Az American Journal of Preventive Medicine című szakmai lapban nemrég megjelent tanulmány szerzői éppen ezekre a kérdésekre keresték a választ. A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatói úgy találták, hogy a jelenleg elérhető ajánlások (melyekből négyet vizsgáltak meg) valójában túletetéshez vezetnek, és idővel jelentősen megnövelik a túlsúly rizikóját.
Hozzátáplálás: mennyit egyen a gyerek?
"Rendkívül fontos, hogy a kisbabákat ne etessék túl, mert ez a későbbiekben súlyproblémákhoz és egészségügyi gondokhoz vezethet" - mondta Marie Ferguson, a kutatás vezetője. "Ezt régóta tudjuk, ám ebből a kísérletből mégis az derült ki, hogy ha a gondozók az ajánlásokat követik, szinte mindig túletetik a kisbabákat."
A kísérlet során virtuálisan modellezték a csecsemők táplálását az ajánlások alapján, és azt is megnézték, hogy ennek milyen következményei lehetnek néhány évvel később. Természetesen, a virtuális babák nem pontosan ugyanúgy viselkednek, mint a hús-vér kicsik, de a szerzők szerint az eredmények legalább arra sarkallhatják a szakembereket, hogy felülvizsgálják a javaslatokat, és a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezzenek az egyéni igényekre.
Emellett a szülőknek is érdemes néhány tanácsot megfogadni:
Ne siettessük a hozzátáplálást! A hozzátáplálást általában hat hónapos korban kezdjük el, de akár négy hónapos babáknál is meg lehet ezzel próbálkozni, ha úgy látjuk, hogy készen állnak rá (pl. kinyitják a szájukat, ha az étellel közelítünk hozzá vagy nem lökik ki a kanalat a nyelvükkel stb.). De valószínűleg semmi baj nem történik akkor sem, ha egy kicsit később kezdjük el a szilárd ételeket kínálását!
Engedjük meg, hogy ő döntse el, mikor van tele a pocakja! A szülők készítik el és tálalják fel a kicsiknek a tápláló, egészséges ételeket, de a baba "feladata", hogy eldönthesse, mikor lakott jól. Nem kell erőltetni az evést: ha eltolja a kezünket, ha elfordítja a fejét, ha összeszorítja a száját vagy kiköpi az ételt, azzal egyszerűen azt tudatja velünk, hogy nem kér többet.
Kínáljunk változatos ételeket! Persze a legtöbb gyerek az édes (és a sós) ízeket kedveli a legjobban, de ez ne jelentse azt, hogy nem kínálunk nekik zöldségeket, gyümölcsöket, mert azokat "úgysem eszi meg". Előbb-utóbb biztosan találunk egy-egy olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amit a kicsinek is kedvencévé válik.
Ne étellel vigasztaljunk! Öleléssel, énekléssel, ringatással, simogatással sokkal jobb megnyugtatni a gyereket, mint valami finomsággal... Az étel vigaszként vagy jutalomként való felhasználása rossz étkezési szokások kialakulásához vezethet.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák